Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica rekao je da su mediji u Srpskoj i BiH imali dovoljno vremena da se prilagode novim tehnologijama, te da se sigurno neće desiti da se pojedini ugase.

– Medije ne dijelim na `slobodarske` i `režimske`. Imaju samo oni koji se brže ili sporije prilagođavaju novim trendovima i tehnologijama – rekao je Mazalica, komentarišući poziv opozicionih poslanika građanima na proteste koji su zakazani u Banjaluci jer, kako su istakli, “ne smiju biti ugašeni slobodarski mediji”.

Mazalica je napomenuo da su ta prilagođavanja posljedica obaveza koje je preuzela BiH, a u čemu su učestvovali i kadrovi SDS-a na čelu Regulatorne agencije za komunikacije i u Savjetu ministara BiH.

On je istakao i da su digitalne platforme, kako kablovskih operatera koji pokrivaju 85 odsto teritorije BiH, tako i putem satelita, kojima je pokriveno 100 odsto teritorije BiH, više nego dovoljno prisutne u Republici Srpskoj.

– Tako da se sigurno neće desiti da se pojedini mediji ugase, da nastupi `medijski mrak` ili da opozicija ostane uskraćena za usluge televizije koja će i dalje pristrasno hvaliti njihov rad, a kritikovati vlast, što je potpuno legitimno – smatra Mazalica.

On je naveo da je “televizija prema kojoj imaju obavezu da organizuju proteste” imala više nego dovoljno vremena da se prilagodi novim trendovima i tehnologijama.

– Treba reći i da BiH u tome kasni već više od šest godina za regionom, tako da se stiče utisak da ovi protesti služe opravdavanju nemara i nerada menadžmenta te kuće – rekao je Mazalica.

On je napomenuo da odlukom RAK-a nije pogođena samo jedna televizija, već njih 26 privatnih i tri javna servisa, te upitao zašto opozicija ne spomene i druge medije, ako im je stalo njihovih sloboda i normalnog rada?

Poslanici opozicionih partija u Narodnoj skupštini Republike Srpske pozvali su danas građane da u subotu, 2. oktobra, dođu na proteste koji su zakazani u Banjaluci jer, kako kažu, “ne smiju biti ugašeni slobodarski mediji”.

Autor: SRNA/RTRS