U Komlencu kod Kozarske Dubice danas će biti obilježeno 30 godina od stradanja narodnog heroja majora Milana Tepića, koji je poginuo u Bjelovaru gdje je digao u vazduh vojno skladište i sebe kako se neprijatelj ne bi domogao oružja i njime ubijao njegove vojnike.

Pomen će biti održan na mjesnom groblju u Komlencu u prisustvu rodbine, prijatelja i zvaničnika u okviru Dana sjećanja na narodnog heroja Milana Tepića.

Na porodičnu grobnicu Tepića u Komlencu u Kozarskoj Dubici vijence će položiti predstavnici opštine Kozarska Dubica, Boračke organizacije, prijatelji i rodbina majora Tepića.

Major Јugoslovenske narodne armije Milan Tepić poginuo je 29. septembra 1991. godine u bjelovarskoj kasarni na Bedeniku, nakon što je digao u vazduh vojno skladište i sebe, ne želeći da prepusti neprijatelju oružje kojim bi ubijao njegove vojnike.

Za taj junački čin major Tepić je odlukom Predsjedništva Socijalističke Federativne Republike Јugoslavije posthumno odlikovan Ordenom narodnog heroja.

U čast ovog junaka, Republika Srpska ustanovila je Orden za posebne zasluge u ratu, a odlukom Skupštine opštine Kozarska Dubica 29. septembar proglašen je Danom sjećanja na narodnog heroja Milana Tepića.

Јedna ulica u Kozarskoj Dubici nosi Tepićevo ime, a u Parku narodnih heroja postavljena je bista sa njegovim likom.

Narodnom heroju Tepiću posthumno je 2007. godine dodijeljen Zlatni grb opštine Kozarska Dubica, koji je uručen njegovom sinu Aleksandru.

U Komlencu kod Kozarske Dubice, Tepićevom rodnom mjestu, svake godine se obilježava dan njegove herojske pogibije.

Obilježavanjem sjećanja na stradanje majora Tepića biće završen ovogodišnji program obilježavanja “Septembarskih dana odbrane” od hrvatske agresije 1995. godine.

Autor: SRNA/RTRS