Odbornici Skupštine grada Prijedora razmatraće danas prijedlog izmjene tarife “Vodovoda” čime će usluge ovog preduzeća pojeftiniti u zanatskom sektoru, a poskupjeti za domaćinstva, industriju i budžetske korisnike.
Ranija naknada za održavanje mjernog mjesta, koja je iznosila dvije KM, zamijenjena je mrežarinom koja će iznositi četiri KM, te će se kod svih potrošača računi uvećati za tu razliku plus PDV – 2,34 KM.

Osim ovog poskupljenja, za zanatski sektor računi će se u prosjeku smanjiti za 2,58 KM mjesečno, budući da je “Vodovod” usmjeren ka ukidanju unutrašnjeg subvencioniranja, odnosno izjednačavanju tarife za sve korisnike usluga.

“Predviđeno je djelimično izjednačavanje, odnosno smanjenje tarife za kategoriju zanatski sektor, i to za vodu u visini od 9,1 odsto i za kanalizaciju u visini od 27,3 odsto”, navodi se u obrazloženju.

Važeći cjenovnik na snazi je od početka 2017. godine, a kako se u međuvremenu najniža plata povećavala četiri puta za ukupno 44 odsto, te poskupili struja i sve vrste materijala koji se koriste za održavanje distributivne mreže, tako on više nije adekvatan za nesmetano obavljanje djelatnosti.

Novi cjenovnik dobio je saglasnost i Savjeta za zaštitu potrošača ekonomskih usluga grada Prijedora.

Na dnevnom redu su izvještaj o izvršenju budžeta grada za prvih šest mjeseci ove godine i nacrt rebalansa budžeta za ovu godinu, trenutna epidemiološka situacija, pozajmica “Toplani”, izmjene kreditnih zaduženja, dva akta prostornog uređenja, informacija o poslovanju privrednih subjekata grada za 2020. godinu i prijedlog srednjoročnog programa socijalne zaštite.

Izvor: SRNA/Kozarski