Pacijentima smo davali ispravan kiseonik, bez primjese ikakvih štetnih materija, rekao je dr Vlado Đajić, generalni direktor Univerzitetskog centra Republike Srpske.

Naglasio je da današnja konferencija ima cilj da smiri pacijente, njihove porodice i javnost u Srpskoj.

– Niko ne treba da sumnja da je pacijentima davan kvalitetan kiseonik. Pacijenti su ovih dana bili u panici kad im stavimo masku, da ih nećemo ugušiti. To je izazvao gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković – kaže Đajić.

Dodaje da su, međutim, svi znali da je kiseonik ispravan.

– Strašno je to što nam se desilo. Takođe, niko se ne raduje policiji kad mu dođe. A mi smo se juče obradovali, jer sve radimo po zakonu – naglašava Đajić.

Tvrdi da ovo nema veze sa medicinom, nego sa, kako ističe, bolesnom političkom ambicijom koju ima Stanivuković.

– Narod mu to neće oprostiti. Danas smo dobili kiseonik od „Messera“. Dok „TGT Tehnogas“ ne dobije formalnu dozvolu za promet, kiseonik ćemo nabavljati od onih koji je imaju – kaže Đajić.

Ističe da se pacijenti UKC liječe po svjetskim standardima.

– Ovo što se radi je udar na naš zdravstveni sistem i na Srpsku. Pacijenti ne treba da se brinu, jer ćer u UKC RS dobiti sve što im treba – poručio je Đajić.

Kamen temeljac liječenja svih kritično oboljelih, jeste liječenje uz pomoć respiratora, kaže dr Peđa Kovačević, načelnik Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane UKC RS i objašnjava da respirator ne može da radi bez kvalitetnog kiseonika.

– Naša klinika je sertifikovana kuća. Tokom sertifikacije koja je obavljena prije desetak dana, pokazano je da je smrtnost u 2020, kad je riječ o kovid, ali i nekovid pacijentima koji su u liječenju takođe trebali kiseoničku podršku, 36 odsto. To je svjetski standard. Kad je riječ o potpunoj smrtnosti u Srpskoj, UKC RS je participirao sa samo 30 odsto – naglasio je dr Kovačević.

Izvor: Srpskainfo