Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović prisustvovao je danas pokaznoj vježbi u gašenju požara koju su pripadnici Oružanih snaga /OS/ BiH u saradnji sa Teritorijalno-vatrogasnom spasilačkom jedinicom Prijedor organizovali u kasarni “Žarko Zgonjanin” u Prijedoru.

Pavlović je izrazio zadovoljstvo vježbom koju su prikazali vatrogasci i vojnici koji su pokazali da se zajedničkim snagama može mnogo toga uraditi.
“Vidimo da su zaista obučeni i spremni da odgovore na sve potencijalne probleme koji mogu da nastanu i ono što ohrabruje mene kao gradonačelnika i što može da ohrabri sve naše građane je da su i oružane snage spremne da priteknu u pomoć u ovakvim slučajevima”, rekao je Pavlović novinarima u Prijedoru.
On je podsjetio na to da su i oružane snage i vatrogasna jedinica bili najveća pomoć i podrška u poplavama.

“Grad Prijedor je zainteresovan da i dalje oprema našu vatrogasnu jedinicu da bismo stekli još bolje uslove za rad, a, evo, podrška ne izostaje ni od oružanih snaga koje su već spremne za ovakve aktivnosti”, dodao je Pavlović.
Vršilac dužnosti starješine TVSJ Prijedor Radovan Martić rekao je da je ovo aktivnost koja se održava svake godine i da se njome ispituje spremnost vatrogasaca i vojnika.
“Ovogodišnja vježba je za nas imala značaj jer vidimo da su to u jedinici većinom mladi ljudi koji su prošli obuke. Vježba je kompleksna, sastojala se od tri scenarija, obuhvatila je i požar motornog vozila i požar otvorenog prostora, i požar objekta, odimljavanje prostorije i spasavanje sa visina”, naveo je Martić.
Pukovnik Goran Stokić, komandant 1. pješadijskog bataljona 6. pješadijske brigade, rekao je da je jedan od zadataka OS BiH pružanje pomoći civilnom stanovništvu u slučaju elementarnih nepogoda i drugih nesreća, za šta prolaze odgovarajuće obuke.
“Kroz kombinaciju teorijske i praktične nastave pripadnici 2. pješadijske čete imali su priliku da upoznaju šta je to požar, kako do njega dolazi i njegove razne manifestacije. Pored toga, imali su priliku i da upoznaju čime TVSJ Prijedor raspolaže odnosno koje su taktike, tehnike i procedure koje vatrogasci koriste. To je nama veoma značajno, jer kada dođe do angažovanja OS BiH, bolje se sarađuje i koordiniše”, pojasnio je Stokić.

Izvor: prijedorgrad