Odgovornost za takozvanu aferu “Kiseonik” treba da snosi onaj koji je dezinformisao javnost, dizao paniku i nanio štetu, ne samo porodicama, ljudima i pacijentima, nego cijelom zdravstvenom sistemu, rekao je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite, gostujući u našoj emisiji Pečat.

– To će biti dalji proces u koji će se i Vlada Srpske uključiti. Nećemo dozvoliti da se na bazi spekulacija, insinuacija, spinova i raznih performansa degradira zdravstveni sistem Republike Srpske, i ono što je još važnije, pacijenata koji se tu liječe – poručio je Šeranić.

Šeranić je označio i jasne krivce kada je u pitanju takozvana afera “Kiseonik”.

– Afera je trebala onima koji su je proizveli, najmanje stanovnicima Republike Srpske. Očigledno je da je politika prešla sve moralne granice i da ovdje moralne odgovornosti nema. Počinjemo da znamo sve o svemu, ne samo o fudbalu i vakcinama, već sada i o kiseoniku i svi se uključujemo u rasprave, a da nikakve stručnosti nema u tim raspravama. Ako nevjerujemo sertifikatima i ljekarima u njihovom poslu, pa kome ćemo da vjerujemo? Zar treba da vjerujemo gradonačelniku Drašku Stanivukoviću i njegovim navodima? Јa sam rekao da ćemo ići kod njega da se liječimo, jer on očigledno sve zna – istakao je Šeranić.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske naglašava da je očekivao ovakve rezultate analize kiseonika.

– Očekivao sam ovakve rezultate. Ovaj kiseonik se koristi već 30 godina. Ne koristi se samo on u kovid odjeljenjima, već i u operativnim tretmanima, u inkubatorima, kod carskih rezova kod poroda. Vjerujem svojim kolegama koji su pod Hipokratovom zakletvom, da bi doveli u pitanje proceduru i tretman da su znali da nisu etički. Alen Šeranić je najmanje u svemu ovome. Pacijenti, njihove porodice, građani bili su u velikoj nedoumici. Kada dobijete mejlove od tih ljudi da njihova leđa ne budu plato za političke igre, onda možete vidjeti koliko je ovo sve bilo dramatično u posljednjih nekoliko dana – istakao je Šeranić.

Osvrnuo se i na tvrdnje predsjednika SDS-a Mirka Šarovića da rezultati analize kiseonika nisu dobri.

– Šarović ne zna da interpretira rezultate, ali to je nebitno. Ono što se može na sertifikatu jasno vidjeti, u naslovu medicinski kiseonik, vide se referentne vrijednosti svih gasova od uzorka od kojih je uzet, od kiseonika, karbon dioksida, karbon monoksida i vode i tačno se vide referentne vrijednosti prema standardu i one koje su izmjerene. Sve i jedan nalaz koji smo uradili apsolutno je ispravan. U dnu nalaza se vidi ocjena koja kaže da je uzorak koji je uzet u skladu sa standardima Linde, odnosno labaratorije koja je radila ispitivanje – objasnio je Šeranić.

Pojavila se informacija da je viđen i u Tužilaštvu, pa je Šeranić i to objasnio.

– Radi se o prijetnjama meni i mojoj porodici na jednom od portala, a kada je u pitanju porodica ja tu granicu ne želim i neću da pređem – zaključio je Šeranić.

Autor: RTRS