U Banjaluci je održan sastanak predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović sa predstavnicima institucija i parlamentarnih političkih stranaka u Srpskoj o aktuelnoj situaciji u vezi sa nedavnom odlukom Ustavnog suda BiH o Zakonu o šumama.

Predsjednica je nakon sastanka izjavila da je ova odluka krajnje štetna za Republiku Srpsku.

– Nismo pobunjenici, mi smo ljudi legalisti, naša uloga je da štitimo i branimo Ustav – poručila je predsjednica Republike Srpske.

Cvijanović je izjavila da Ustavni sud svojim odlukama ide po ustaljenom obrascu ka urušavanju Republike Srpske, te da nastoji da kreira nova ustavna rješenja, umjesto da ih štiti.

Sastanak u Palati Republike (Foto: RTRS)

Sastanak u Palati Republike (Foto: RTRS)

Prema njenim riječima, u BiH se dešava pravni haos koji su izazvale odluke visokih predstavnika, a potom i Ustavnog suda, a po pravilu idu protiv Republike Srpske.

Navela je da su na današnji sastanak bile pozvane i partije opozicije, te da su očekivali da će se i pojaviti.

– Mislim da je trebalo da dođu, ali cijenim da imaju svoj stav i političku procjenu – navela je Cvijanović.

Cvijanović je dodala da postoji saglasnost sa opozicijom da se prodiskutuje o pitanjima koja su bila na ovom sastanku i da potom slijedi sjednica Narodne skupštine Srpske.

Ona je podsjetila da je predsjednik SDS-a Mirko Šarović i sam rekao da bi trebalo održati posebnu sjednicu Narodne skupštine koja bi se bavila pitanjem najnovije odluke Ustavnog suda BiH.

Kada je riječ o Vijeću naroda Republike Srpske i inicijativama koje otud dolaze, Cvijanović je rekla da sada nikom ne može biti nejasno zašto je uspostavljeno to vijeće – nije predviđeno Dejtonom, nego naknadnim intervencijama i nametanjem visokog predstavnika da bi moglo da blokira u Srpskoj i posluži bošnjačkoj političkoj agendi – što više prenositi sa nivoa Srpske i prebacivati na nivo BiH.

Ona je podsjetila da se Narodna skupština već u par navrata bavila tim pitanjima i iznosila svoj stav o djelovanjima visokih predstavnika, dodajući da je definitivno jasno da Ustavni sud BiH kreira određena ustavna rješenja, umjesto da služi kao onaj ko će apsolutno biti u zaštiti Ustava i ustavnih rješenja.

Predsjednica Srpske je pojasnila da u BiH nema ni saglasnosti niti volje kontitutivnih naroda da dođe do izmjene Ustava kroz predviđenu proceduru, zbog različitih političkih platformi, kao i etničkih, dodajući da Srpska stoji na pozicijama decentralizacije, slično tome nastupa i hrvatski narod, dok bošnjačke politike partije zagovaraju centralizaciju.

– Imajući u vidu da nema te saglasnosti, onda se raznim mahinacijama i manipulacijama nastoji doći do drugačijeg ustavnog koncepta i upravo su tome služile silne nametnute odluke visokih predstavnika, ali i odluke Ustavnog suda BiH – istakla je Cvijanović.

Prema njenim riječima, Republika Srpska nije krivac za nefunkcionisanje BiH, nego preveliki apetiti koji dolaze iz političkog Sarajeva koji su bili podržani od velikog dijela međunarodne zajdnice.

– Zato se nalazimo tu gdje se nalazimo i zato debatujemo i pričamo o odlukama Ustavnog suda BiH, umjesto da kao u svakoj normalnoj državi Ustavni sud bude prepoznat kao institucija koja će braniti i štiti ustavnost, u kojem neće sjediti strane sudije i donose odluke bitne za život i pravnu sigurnost građanma ove zemlje. Oni sa ovom zemljom nemaju ništa – rekla je Cvijanović.

Ona je istakla da ovde domaće institucije trebaju odlučivati, a ne visoki predstavnici, strane sudije niti bilo ko sa strane.

– Mi u Republici Srpskoj smo apsolutno sposobni da upravljamo procesima i da stojimo na braniku Ustava i ustavnih rješenja – naglasila je Cvijanović.

Sastanku u Palati Republike prisustvovali su lider SNSD-a i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine i lider DEMOS-a Nedeljko Čubrilović, lider Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, NDP-a Dragan Čavić, SP-a Petar Đokić, te NPS-a Darko Banjac.

Foto: RTRS

Foto: RTRS

Na sastanku su bili i ministar pravde Anton Kasipović i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić.

Sastanku nisu prisustvovali lideri stranaka opozicije iz Republike Srpske.

Izvor: RTRS/SRNA