Regulatorna agencija za komunikacije učestvovala je na Regionalnom regulatornom forumu za Evropu, koji je održan u onlajn formatu tokom ove sedmice, u organizaciji Međunarodne unije za telekomunikacije i Regulatornog tijela za elektronske komunikacije i poštu Crne Gore.

Regionalni regulatorni forum ima dugogodišnju tradiciju i predstavlja referentnu tačku evropskih aktera o regulatornim pitanjima. Forum se nadovezuje na rezultate ITU Globalnog simpozijuma za regulatore (GSR-21) i Smjernice najbolje prakse za 2021.godinu, osiguravajući njihovo sprovođenje na regionalnom nivou.

Generalni direktor RAK-a Draško Milinović je u obraćanju učesnicima foruma posebno zahvalio za podršku koju Međunarodna unija za telekomunikacije pruža u uspostavljanju sistema širokopojasnog mapiranja s ciljem osiguranja uslova za povezivanje korisnika na internetsku mrežu velikih brzina, putem pouzdane, sigurne i kvalitetne infrastrukture, uz što bolje korisničko iskustvo, što je BiH u ovom trenutku prijeko potrebno.

Osim Milinovića, obratili su se i predstavnici ITU i Evropske komisije, kao i direktori regulatornih tijela iz Slovenije, Crne Gore, Hrvatske, Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije, ističe se u saopštenju RAK-a.

Šef Sektora za licenciranje telekomunikacija u RAK-u Meliha Kovačević imala je prezentaciju o temi “Povoljno okruženje za mapiranje širokopojasnog pristupa u BiH”, sa posebnim naglaskom na kapacitete servisa, infrastrukturne i investicione mogućnosti.

– Treba istaći da je RAK aplicirala kod ITU i ispunila uslove za zajednički projekat za mapiranje širokopojasnog pristupa, što će u narednom periodu biti realizovano u saradnji sa slovenačkom regulatornom agencijom AKOS – rekla je Kovačevićeva.

Kako bi postavila odgovarajući okvir za mapiranje širokopojasnog pristupa u BiH, uzimajući u obzir i najbolju dosadašnju praksu, RAK je ranije podnijela zahtjev za tehničku pomoć ITU.

Cilj projekta je omogućiti BiH da se uskladi sa postojećim regulatornim, tehničkim i praksama kreiranja politika u EU, čime će se ublažiti digitalni jaz između EU i BiH kao zemlje potencijalnog kandidata, saopšteno je iz RAK-a.

RAK će u narednom periodu pristupiti detaljnijoj analizi i realizaciji zaključaka sa ovog Foruma, a posebno će se fokusirati na realizaciju zajedničkog projekta sa slovenačkim regulatorom.

Izvor: RTRS