КОЗАРСКА ДУБИЦА, 1. ОКTОБРА /СРНА/ - У мјесту Драксенић, на подручју општине Козарска Дубица, данас је озваничен почетак радова на рехабилитацији два магистрална пута, дионице Козарска Дубица-Драксенић-Врбашка, чија је вриједност 10.250.000 КМ.

U mjestu Draksenić u Kozarskoj Dubici danas je ozvaničen početak radova na rehabilitaciji dva magistralna puta, dionice Kozarska Dubica – Draksenić – Vrbaška, čija je vrijednost 10.250.000 KM.
Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić izjavio je novinarima da, kao što je najavljeno prije nekoliko mjeseci, počinju radovi na rehabilitaciji te značajne putne komunkacije na zadovoljstvo mještana Kozarske Dubice, Gradiške i svih korisnika tih puteva.

“Sigurno je da je ovo važna i ozbiljna investicija, koja pored svog značaja kao putna komunikacija, ima i dodatni značaj u smislu sadržaja koji će se u narednom periodu graditi u Donjoj Gradini, gdje će Srbija i Republika Srpska graditi monumentalno spomen-obilježje”, rekao je Ćorić.

On je najavio da će radovi na rehabilitaciji dionice Kozarska Dubica – Draksenić – Vrbaška biti završeni sljedeće godine.

Vršilac dužnosti direktora preduzeća “Putevi Republike Srpske” Davor Kostrešević precizirao je da će radovi na rehabilitaciji biti izvršeni u dužini od 37 kilometara, te da pokrivaju obuhvat od Vrbaške na području opštine Gradiška do čvorišta dva magistralna puta u Drakseniću u Kozarskoj Dubici.

Biće rekonstruisan i put od čvorišta u Drakseniću do graničnog prelaza u Donjoj Gradini, te kilometar puta od Draksenića prema Kozarskoj Dubici.

Kostrešević je naglasio da će se vršiti kompletna rehabilitacija tog puta kako bi mogao podnijeti planirani obim teretnog saobraćaja.

“Projektovano rješenje sprovedeno je na osnovu kriterijuma za teški teretni saobraćaj, te očekujemo maksimalnu odgovornost i izvođača radova i nadzora. Mi kao investitor, Javno preduzeće `Putevi Republike Srpske`, učinićemo sve da se ovaj projekat dovede do kraja na najbolji mogući način”, naveo je Kostrešević.

On je dodao da će saobraćajnica biti široka šest metara, te da investicija uključuje i saobraćajnu signalizaciju i odvod.

“Rok izvođenja radova je 18 mjeseci, ali očekujem od izvođača radova da će sigurno svoje ugovorne obaveze provesti i prije, na zadovoljstvo svih koji koriste ovaj putni pravac”, rekao je Kostrešević.

Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić napomenuo je da preko dionice, na kojoj su danas započeti radovi, direktno prolazi teretni saobraćaj i naglasio veliku frekventnost te putne komunikacije.

“Ovaj put direktno povezuje dvije lokalne zajednice i više od 40 godina nije održavan na adekvatan način niti rekonstruisan. Zahvaljujući aktivnostima lokalnih zajednica i saradnji sa Vladom Republike Srpske i preduzećem `Putevi Republike Srpske` počinje realizacija tog značajnog projekta”, naveo je Reljić.

On je rekao da će nakon izvršenih radova ta putna komunikacija pružiti veći komfor svakom putniku, te doprinijeti ekonomskom razvoju cijele regije i Republike Srpske.

“Današnji događaj je za svaku pohvalu jer je riječ o velikoj investiciji, koja je veoma značajna i za Kozarsku Dubicu i Gradišku”, naglasio je Reljić.

Značaj rehabilitacije putne komunikacije Kozarska Dubica – Draksenić – Vrbaška istakli su i privrednici, mještani i zvaničnici Kozarske Dubice, koji su danas u Drakseniću prisustvovali uvođenju izvođača, konzorcijuma “Prijedorputevi/Kozaraputevi” u radove.

Izvor:SRNA/Kozarski