Koalicija za Sanu pozdravila je odluku Vlade Republike Srpske o proglašenju vrela ove rijeke za spomenik prirode i pozvala da pod zaštitu bude stavljen i kanjon Prizren Grad na osnovu inicijative ekoloških aktivista iz 2019. godine.
“Smatramo da je proglašenje Spomenika prirode `Vrela Sane` rezultat onoga svega što smo kroz godine kampanja pokušavali da postignemo, a to je da očuvamo, sačuvamo i zaštitimo našu rijeku Sanu”, navodi se u saopštenju Koalicije za Sanu.

Koalicija za Sanu je mreža nevladinih organizacija i ekoloških aktivista osnovana 2009. godine. Godine 2012. godine inicirala proglašenje gornjeg toka rijeke Sane parkom prirode, što nakon izgrađene hidroelektrane “Medna” više nije imalo opravdanosti.

Putem Centra za životnu sredinu Koalicija za Sanu je u januaru 2019. godine pokrenula inicijativu da se izvori rijeke Sane zajedno sa ponorom Mračaj i kanjonom rijeke Sane ispod Prizren Grada stave pod zaštitu, uprkos izgrađenoj hidroelektrani.

Vlada Republike Srpske donijela je na jučerašnjoj sjednici odluku o proglašenju Spomenika prirode “Vrela Sane”, kojom se proglašava zaštićenim područje tri karstna vrela rijeke Sane, donji tok rijeke Korane i pećina Mračaj.

Osnovne vrijednosti Spomenika prirode “Vrela Sane” su izuzetne hidrološke, hidrogeološke, geomorfološke i pejzažne karakteristike.

Spomenik prirode “Vrela Sane” prostire na području opština Mrkonjić Grad i Ribnik, u ukupnoj površini od 320,69 hektara.

Izvor: SRNA/Kozarski