Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik bavi se ozbiljnijim stvarima važnim za Republiku Srpsku i ne gaji nikakvu mržnju ni prema kome, a najmanje prema gradonačelniku Banjaluke Drašku Stanivukoviću, poručio je savjetnik srpskog člana Predsjedništva Pero Simić.

Simić je, povodom teksta “Mržnja Stanivukovića i Dodika može se rezati nožem”, koji je objavljen u listu “Danas” i koji se u jednom dijelu bavi slučajem kiseonika u zdravstvenim ustanovama u Srpskoj, istakao da afera “Kiseonik” ne postoji i da ju je u javnost plasirao “srednjoškolac Stanivuković koju obavlja funkciju gradonačelnika Banjaluke”.

On je naveo da su to argumentovano potvrdili i juče pred novinarima dokumentovali premijer Republike Srpske Radovan Višković i ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić.

– Tako se potvrdilo da je u stvari riječ o spinovanju i prebacivanju na politički nivo od strane gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića, poznatog kao `figura intriganta` i `sebeljubac` i njegovog komunikacijsko-ekspertskog tima, koga predvodi nešto školovaniji Beograđanin Đorđe Belamarić, čime su pokušali da naprave haos u Republici Srpskoj – naveo je Simić.

On je ukazao da se Stanivukovićev tim sve vrijeme trudi da se stavi u istu ravan sa Dodikom i tako u javnost plasira tezu o nekom navodnom rivalstvu, što je, kako je naveo, smiješno i nemoguće s obzirom na to da je sadašnji gradonačelnik Banjaluke, “uprkos moćnim mentorima, van granica Republike Srpske i dalje više karikaturalna nego ozbiljna pojava na političkoj sceni u Republici Srpskoj, tačnije rečeno – političar u pokušaju”.

– Parafrizirao bih Gustava Malera da je “tradicija čuvanja plamena, a ne obožavanje pepela”. Svima je jasno da je Dodik čuvar plamena Republike Srpske, a pepeo i obožavanje, pretpostavljate ko bi se za to opredijelio – istakao je Simić.

Naglasio je da su pokušaji stavljanja Stanivukovića u istu ravan sa Dodikom na političkom planu uvreda za većinu građana Republike Srpske, jer u Srpskoj “ima mnogo pametnijih i obrazovanijih ljudi od aktuelnog gradonačelnika Banjaluke”.

– Za Dodika će se, kada dođe vrijeme, naći dostojna zamjena, a to sigurno nije mladi tajkun, priučeni srednjoškolac i političar u pokušaju Draško Stanivuković – rekao je Simić.

On je poručio da politika i očuvanje Republike Srpske nisu komediografska pozorišna predstava prepuna spinova, već naporni posao koji zahtijeva političku ozbiljnost, političko majstorstvo i posvećenost.

– U Republici Srpskoj većina pamti Tomasa Mana: “Priznajem da otvoreno mrzim prosječnost, koja ništa ne zna o majstorstvu i otuda vodi lak i glup život”. Iz ovoga bi mladi Stanivuković mogao izvući pouku ako želi da se bavi politikom – poručio je Simić.

U dijelu teksta koji je objavio “Danas” politički analitičar Tanja Topić je izjavila da se “mržnja Dodika i Stanivukovića može rezati nožem”, te da je Stanivuković prvi koji je srušio mit o “nepobjedivosti SNSD-a u Banjaluci, i to mu nikad neće biti oprošteno”.

Autor: SRNA/RTRS