Ni uoči najavljenih protesta, opozicija nije definisala zahtjeve sa kojima će pred javnost.

Ono što već danima ponavljaju, a što su naveli kao jedan od razloga izlaska na ulicu, jeste, kako tvrde, uvođenje medijskog mraka, iako je proces digitalizacije i gašenje analognih signala obaveza prema Evropskoj uniji, a ne proizvoljna odluka.

Ono što dodatno zabrinjava jeste radikalizacija okupljanja, koju zagovaraju opozicioni predstavnici.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ističe da je neistinita tvrdnja o gušenju medijskih sloboda i da se opozicija stavila u službu interesa jedne Televizije i njenog vlasnika.

Navodni dolazak medijskog mraka i opraštanje od gledalaca. Tako su građanima, nakon treće i posljednje faze gašenja analognog signala, saopštili BN i opozicija.

Dan kasnije, ništa od navedenog, a opoziciji je navodni medijski mrak – glavni adut za izlazak na ulicu.
Gašenje analognih signala svih televizija u BiH svjesno poistovjećuju sa ukidanjem televizijskih programa, u prvi red stavljajući BN televiziju.

Signal javnih i komercijalnih televizija i dalje dolazi do gledalaca.

U to se uvjerila i naša ekipa koja je obišla domaćinstva u prijedorskoj, bijeljinskoj i zvorničkoj regiji.

Gašenje analognog signala bila je obaveza koja je trebalo davno da bude završena i to 2015. godine. Odnosno – BiH je posljednja u Evropi počela proces digitalizacije. Šest godina kasnije, gase se analogni predajnici. Ipak, prema podacima Regulatorne agencije za komunikacije 85 odsto BiH pokriveno je kablovskim sistemom, a 100 odsto satelitskim, saopšteno je ranije iz Regultorne agencije za komunikacije.

Tako da priča o medijskom mraku ne odgovara stanju na terenu. Ipak, priča o gušenju medijskih sloboda opozicija u Republici Srpskoj koristi kao osnov za poziv građana na proteste. Iako je među najglasnijim u širenju dezinformacija, sa stanjem na terenu nije upoznat ni gradonačlenik Banjaluke.

– Јa se nadam da shvatate posao i obaveze gradonačelnika. RPripremamo proteste. Prema tome nije to moj posao – rekao je Stanivuković.

Opoziciju i predstavnike pojedinih TV kuća demantuju medijski naslovi i izjave onih koji su bili uključeni u proces digitalizacije, a bili su bliski pojedinim opozicionim partijama, pa čak i funkcioneri.

Iako su iz Srpske upozoravali da digitalizacija mora da se radi transparentno i u skladu sa Strategijom, pojedine komercijalne televizije formirale su svoju digitalnu platformu.

Formirale, pa izašle iz posla.

– Zamislite vi situaciju u kojoj jedna medijska kuća natjera kompletnu opoziciju da organizuje javne proteste zbog navodno te medijske kuće koja opet nije u pravu. Zajedno sa Hajatom, N1… Mislim da je napravljen ugovor o zajedničkom nastupu da se dobije modul C. Nije N1!…Dobro, imate dokumentaciju. Gospodin iz BN nije uspio da to napravi, zakasnio na procedure koje su bile dostupne za svakog. Kako objašnjavate da je RTRS dao K3 taj prostor, a da to ne bi i BN. Ono što sad on hoće, hoće da poništi to sve da bi on kao uplakano dijete ovdje imao neka prava. Nevjerovatno da se tvrdi da postoji medijski mrak, a imate takve odnose portala i medija kao što je BN kojima ništa ne fali – naveo je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Ono što ne fali – su političke tenzije. Pojedini su u političkoj borbi spremni i na zakonom zabranjena sredstva.

– Po meni protesti moraju da koriste sva dopuštena i nedopuštena sredstva – smatra Miladin Stanić, šef kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

– Možemo da čujemo da čak se spominju i oni koji su spremni da koriste eksploziv. Republika Srpska ostaje mirna. Ovaj narod mora da zna da smo oni koji su u očaju pribjegavaju takvim sredstvima – istakao je Dodik.

– Niko nikoga ne štiti ali nemojmo da dezinformišemo javnost jer na bazi tih dezinformacija prikupljamo jeftine političke poene. Svako ima pravo da svoju političku volju izražava na način kako misli da treba, makar bilo javno okupljanje. Ne vjerujem da će odziv biti poseban ili da će nešto građani dati pažnju ovim skupovima – naveo je Nedeljko Čubrilović, predsjednik DEMOS-a.

Svoje paušalne ocjene opozicioni političari iskoristili su da pozovu narod na ulicu, a u proteklim danima nisu štedjeli ni javni servis Republike Srpske.

Ipak, važno je znati da je istina daleko od tvrdnje da se guše mediji jer poruke sa skupa opozicije možete čuti i na Televiziji čiji predstavnici tvrde da od danas signala nema i da su ugušene medijske slobode.

Autor: RTRS