Šta se stvarno dešavalo na Kosovu a šta je propaganda sa kojom je Nemačka javnost ciljano obmanuta, navodi se u izveštaju Jo Angerea, Mathias Werta i Andreasa Mausa, kao tema jedne izvanredne reportaže

Iscenirani „događaj u Račku“ bio je presudan propagandni korak „kamufliranja” agresije u „humanitarnu intervenciju”. Tvrdnja da se u Račku radilo o „masakru” nad nedužnim civilima je odlična ilustracija „istine kao prve žrtva rata”.

Upravo time se bavio njemački javni servis ARD, 2001. godine.

Šta se stvarno dešavalo na Kosovu a šta je propaganda,  sa kojom je Nemačka javnost ciljano obmanuta, navodi se u izveštaju Jo Angerea, Mathias Werta i Andreasa Mausa, kao tema jedne izvanredne reportaže, čiji transkript je objavljen na jednom njemačkom portalu, a koji vam portal IN4S prenosi.

I pored činjenice da su najmoćnije svetske sile spremale 1999. godine NATO bombardovanje Jugoslavije, Nemačka televizija ARD (Arbeitsgemeinschaft der öffentlich-rechtlichen Rundfunkanstalten der Bundesrepublik Deutschland) je iznela sledeće činjenice:

8.2.2001. 

Volker Happe:  Pre dve godine u martu 1999. godine NATO je počeo da vodi rat protiv Jugoslavije iz „navodno“ humanitarnih razloga“. Od posledica vazdušnih napada NATO-a pate narodi do danas. Otrovna uranska prašina i NATO neeksplodirane bombe ugrožavaju stanovništvo Kosova. Štete u trovanju životne sredine su do dana današnjeg neprocenjive. Kako danas vidimo rat je umesto rešenja doveo do zaoštravanja problema. Slike masakra, etničkog čišćenja i maltretiranja od strane Srba, su bile te koje su kod nas uticale na raspoloženje za vođenje rata. Te slike se danas razobličuju kao ratna propaganda NATO-a. Odlučujući razlog za rat svojevremeno bio je navodni masakr u Račku. I u to vreme bio je taj izgovor proziran toliko nerealan što sada nove analize i potvrđuju. 

Ovako su Jo Angerea, Mathias Werta i Andreasa Mausa govorili o Račku: „Selo ove dece na Kosovu je malo ali je njegovo ime svetski poznato „Račak“. Ovde treba da su Srbi napravili užasni masakr. Masakr, koji je doveo do vazdušnih napada NATO-a. Račak 16.01.1999. godine Vilijem Volker, Američki Šef posmatračke misije na Kosovu dolazi sa više timova kamermana na lice mesta i nalazi 44 leša. Pravi masakr, kaže Voker, ne žrtve borbi Srba sa OVK (žrtve građanskog rata), nego žrtve masovme likvidacije“.

Vilijam Grejam Voker američki diplomata i maliciozni CIA špijun je o Račku govorio najsurovije moguće. „Žrtve sa smrskanim glavama, kao da im je oružje pored glave držano. Treba mi par minuta da se priberem pre nego što bilo šta kažem“, govorio je Voker na Univerzitetu u Prištini zajedno sa patologom iz Finske, Helenom Rantom, šefom ekipe patologije, koja je obducirala leševe iz Račka.

Dr. Helena Ranta je tada prvi put dala izjavu za medije o užasnom događaju masakra u Račku. „Svesna sam toga da se može reći da je cela scena u toj maloj rupi bila aranžirana, toga sam svesna, to je jedna od mogućnosti. To je nalaz do koga smo došli i kasnije, novembra 1999. godine, kada smo bili ponovo na licu mesta i isti potvrdili. Taj zaključak smo odmah dostavili u Međunarodm tribunal u Hagy. Volker, šef posmatračke misije na Kosovu je stigao u subotu, u Račak i doneo ličnu odluku da priča o masakru! Ja sam sistematski izbegavala da govorim o jednom masakru„, navodi Rantova.

Sumnje u postojanje jednog masakra?

Šta je onda dovelo do događaja u Račku?

Helena Ranta ima informacije da među mrtvima ima pripadnika OVK. „Račak je bio u to vreme uporište OVK, po mom mišljenju ima dosta informacija o tome da su tu bile borbe između OVK i srpske armije. U to ne postoje nikakve sumnje. Istovremeno mi je službeno saopšteno da je tog dana ubijeno više OVK boraca„, istakla je Helena.

Borac OVK, Zumer Lubovci se seća: 

„Videli smo da Srbi dolaze, povukli smo se na položaje i otvorili vatru. Nama je bilo jasno da se oni posle svakog našeg napada svete civilima“.

Račak je posledica jedne OVK provokacije, ili…

U Ministarstvu za inostrane poslove u Vašingtonu znali su,
tvrdi jedan od službenika koji su imali uvid u tajne izveštaje. Vejn Meru, bivši savetnik američke Vlade, tvrdi da je svima jasno da je hladnokrvna prezentacija ubijenih civila u svetu stvorila predpostavku za vojnu intervenciju zapada. I Nemačkom ministru odbrane su sumnje u istinitost izjave o masakru Volkera bile takođe poznate.

U ovom tajnom izveštaju ministarstvo odbrane za situaciju na Kosovu kaže se: „Albanci su verovatno 15.01.1999. godine za vreme napada Srpske milicije protiv u mestu prisutnih pripadnika OVK poginuli. Jedan dan kasnije pojavila se informacija da je Volker 22.01.1999. godine u Prištini dao izjavu da kod njegovog izveštaja o Račku nije imao sve prave informacije, kako je došlo do događaja u Račku! I u Americi su novine bile pune priča o Račku tako da su vapaji za NATO intervenciju postali glasni, što je za Volkera bilo odlučujuće“.

Vilijem Voker odgovara za O.S.C.E u vezi sa misijom na Kosovu

„To je uticalo na javno mnjenje u Americi i Evropi i Evropskoj Uniji da sada mora nešto da se uradi. To je bio početak razvoja situacije koja je dovela do bombardovanja! Mrtvi iz Račka, nikada se neće znati prava istina. Ali mrtvi su zloupotrebljeni da bi se otpor protiv NATO napada potpuno ugušio„, navodi Volker.

Nemački general Heinz Loqnal, koji je bio odgovoran za misiju u Račku je upozoravao na istu, ali, bez uspeha!

Voker je pokupio oko 30 novinara otišao na lice mesta, vratio se posle kratkog vremena i objavio da se radi o srpskom masakru. U to vreme nije bio u stanju da oceni šta je stvarno bilo, ali ta ocena situacije je bila automatski od O.S.C.E. misije, od Ujedinjenih nacija i od svih država. Bez kritike, NATO se jedan dan kasnije skupio na specijalnom zasedanju, što je vrlo neuobičajen potez. Može se zaista reći da je sa ovakvim ponašanjem Volker uspeo da zapali plamen za početak rata„, kaže Loqnal.

Voditelj „Monitora“ Volker Happe zaključuje da je došlo do rata protiv međunarodnog prava koji je odneo mnogo civilnih života, za koji i Nemački političari snose odgovorvnost.

Podsjetimo, u selu Račak 15. januara 1999. dolazi do sukoba naoružanih ekstremista Albanaca sa srpskom policijom, koja interveniše jer je u tom selu bila jedna od baza terorističke OVK, čiji su  pripadnici pre toga ubili nekoliko policajaca. U akciji gine 45 Albanaca, koji uglavnom nisu bili u uniformi.

Većina Albanaca u Račku je imala toplu višeslojnu odeću, veliki broj njih i istovetne vojničke čizme. Račak je bio okružen rovovima. U selu su pronađene i velike količine oružja i municije. Ovaj događaj i dalje izaziva brojne kontroverzne reakcije jer je ovaj oružani obračun ubrzo zatim iskorišćen kao povod za bombardovanje SR Jugoslavije.

Albanska strana i danas ovu pogibiju pripadnika OVK smatra „masakrom“ i tvrdi da su u pitanju bili nedužni civili, baš onako kako je događaj okarakterisao i tadašnji šef Verifikacione komisije OEBS Vilijem Voker.

Istražni sudija Danica Marinković, koja je pre 22 godine radila na slučaju Račak, kaže da je ocena Vilijama Vokera da se u Račku dogodio masakr i ratni zločin bila – laž. Marinković takođe ističe, da je Voker zapravo bio špijun, ali i saučesnik i saizvršilac, te da bi mu trebalo suditi zajedno sa pripadnicima OVK i njihovim vođama, od kojih su neki trenutno u zatvoru u Hagu.

Izvor: IN4S