U Kliničkom centru bez dovoljno kiseonika za pacijente. Sedmična isporuka od 60 tona nije dovoljna. Rukovodstvo UKC-a zahtijeva dugoročno rješenje. Upozoravaju na nesagledive posljedice, ukoliko pacijenti budu žrtve procedura i političkih igara. Iz UKC-a još jednom ističu da je kiseonik koji se koristi više nego zadovoljavajuće čistoće i kvaliteta i bez ikakvog sastava štetnih materija i da pacijenti nemaju razloga za brigu. Navode da su pojedini mediji izjavu generalnog direktora Vlade Đajića datu RTRS-u 1. oktobra izvukli iz konteksta u svrhu degradacije najveće zdravstvene ustanove i njega lično.

Da zdravstvene ustanove ne mogu da funkcionišu bez kiseonika zna tehničar Urgentnog centra UKC-a, Ranko Palačković. Zajedno sa kolegama, kiseoničk terapiju primjenjuju na četvrtini primljenih pacijenata Urgentnog bloka. Usljed infekcije kovidom, Palačkoviću je oruđe postalo lijek. Proveo je 10 dana na intenzivnoj kiseoničkoj terapiji i radno mjesto zamijenio bolničkim krevetom. Sagledao je kaže obje strane medalje i zaključuje – nezamislivo je liječiti pacijente bez kiseonika, pogotovo u vrijeme pandemije.

– Reću vam da smo mi imali oko osam hiljada pacijenata koji su opservirani prošle godine i maltene svi su bili na kiseoničkoj terapiji. Imali smo isto tako par hiljada koji su bili hitni hirurški slučajevi, zahtjevali su hitne hiruške intervencije, to je nezamislivo uraditi bez kiseonika – istakao je Ranko Palačković, glavni tehničar Ugentnog centra UKC-a.

Kiseonička terapija spasila je život i dva mlada bića. Prijevremena porodilja, Kristina Šarac Perać provela je 25 dana na Intezivnoj njezi, na ekmo aparatu i respiratoru. Јedini spas bio je kiseonik.

– Imala sam negativan stav o bolnicama i osoblju, ne znam zašto, i oni su to demantovali ovaj put. Јa sam čak prvi put odbila liječenje baš zato što nisam voljela. To su divni ljudi, pružili su mi ponovo život i ja ih doživljavam kao svoju porodicu – kaže Kristina Šarac Perać.

Namjerno izazvana afera “Kiseonik” dobila je epilog ali problemi su ostali. Agencija za lijekove BiH zabranila je uvoz, a time i isporuku preduzeću TGT Tehnogas, koje je kiseonikom snabdijevalo UKC. Firma “Meser” UKC-u sedmično može da isporuči 60 tona medicinskog gasa. Dnevni utrošak je u prosjeku 6 tona. Јedna cisterna na sedmično nije dovoljna za UKC jer, podsjećaju zdravstveni radnici, terapiju kiseonikom ne zahtijevaju samo pacijenti oboljeli od kovida .

– Mi imamo našu kliniku za nehirurše grane, kliniku za intenzivnu njegu i ogroman broj operacionih sala, imate ginekologiju i pedijatriju, to su mjesta gdje se troši ogromna količina kiseonika – naglašava Peđa Kovačević, načelnik Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane UKC-a Republike Srpske.

Tokom posljednjeg talasa pandemije u UKC-u je dnevno hospitalizovano u prosjeku do 350 pacijenata. Oko 70 je na kiseoničkoj terapiji. Rukovodstvo traži zakonsko rješenje za nabavku kiseonika, jer upozoravaju, život pacijenata ne smije zavisiti od procedura i zabrane Agencije za lijekove BiH.

– Rukovodstvo Srpske je svakodnevno s nama u kontaktu i traže rješenje jer Agencija za lijekove radi na nivou BiH – poručio je Vlado Đajić, direktor UKC-a Republike Srpske.

Јedno od rješenja je sopstvena proizvodnja kiseonika, po ugledu na Srbiju, koja je tako problem snabdijevanja kiseonika riješila u julu prošle godine.

Tim za praćenje provođenja mjera Republičkog štaba, uputio je Vladi zahtjev da se stvore pretpostavke za proizvodnju medicinskog kiseonika u Srpskoj. Pregovori sa firmama iz Srbije trebalo bi, kako je najavaljeno, da počnu već narednih dana.

Autor: RTRS