Bivša ministarka zdravlja Austrije Andrea Kdolski, koja je danas posjetila Medicinski fakultet Univerziteta u Banjaluci, u kontekstu nedavnih dešavanja oko korištenja tehničkog kiseonika u Srpskoj, izjavila je da razlike između tehničkog i medicinskog kiseonika u suštini nema.

Ona ističe da je razlika samo u načinu pakovanja i punjenja u boce.

– Firme koje rade na proizvodnji kiseonika za bolnice su sertifikovane i mogu da kažem da je kiseonik koji se kod vas koristi sigurno čist – naglasila je doktor Kdolski koja je i doktor specijalista za anesteziju i trenutno je na čelu odjeljenja za zdravlje na Univerzitetu primijenjenih nauka Sent Polen.

Dodala je i da u Austriji nema velike razlike u nabavci kiseonika za bolnice.

– Vodila sam 27 bolnica u Austriji i nama su kiseonik dostavljale firme jer mi u bolnici ga ne proizvodimo – rekla je Kdolski.

Istakla je da se u jedinicama intenzivne njege ne koristi čist kiseonik jer pluća čovjeka, kako kaže, ne mogu da ga podnesu u čistom obliku.

– Pacijentima kojima otkažu pluća, mora se ispumpavati krv, pri čemu se kiseonik u krv dodaje eksterno. Taj faktor je vrlo nestabilan i pacijenti su izloženi velikom riziku, a stvaraju se i dodatni troškovi bolnici – kaže Kdolski.

Kako je naglasila u Austriji je trenutno četvrti talas virusa korona i dnevno bilježe od 1.800 do 2.200 zaraženih dnevno što je, kako je rekla, i  dalje veliki broj, ali imaju veliki broj vakcinisanog stanovništva – oko 60 odsto.

Napomenula je da je nedavno u Austriji urađena studija koja može biti relevantna za cijeli svijet – da je na 100.000 vakcinisanih samo četiri lica koja su završila u bolnici, ali ne na intenzivnoj njezi.

Andrea Kdolski danas će sa šefom Predstavništva Republike Srpske u Austriji Mladenom Filipovićem posjetiti Medicinski fakultet Univerziteta u Banjaluci i raugovarati o razmjeni studenata, profesora i ljekara, kao i o zajedničkim projektima, posebno u oblasti istraživačkog rada.

Autor: RTRS