Područje tri vrela Sane, donji tok rijeke Korane i pećina Mračaj od sada su zaštićeno područje, odnosno spomenik prirode “Vrela Sane”! Ovu odluku donijela je Vlada Republike Srpske prije nekoliko dana, na 139. sjednici, u Banjaluci.

Odahnuli su brojni ljubiteljii prirode, ekološki aktivisti i oni iz brojnih nevladinih organizacija koje su se borile za stavljanje ovog područja pod zaštitu, jer se ovim korakom najavljuje pozitivniji odnos prema prirodi, naročito biserima, kakav je izvor Sane.

Željka Stojičić iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske kaže da je ovo 29. zaštićeno područje u Srpskoj, a 15. spomenik prirode.

– Vrela Sane imaju svoju vrijednost zbog izdašnosti, jer ona na svom minimumu daju 140 litara vode u sekundi, a kvalitet vode je prve kategorije – kaže Stojičićeva.

Posebna vrijednost ogleda se u njenom hidrološkom bogatstvu, speleološkom i geomorfološkom.

Boro Marić iz Centra za posjetioce Pecka kaže da očekuje povećan broj posjetilaca na ovom području.

– Opština Mrkonjić Grad ima nekoliko projekata koja će da realizuju – dva mosta na izvoru i rijeci Korani, dva ložišta za vatru, pravi se drveni mobilijar i nadam se da će za petnaestak dana biti sve završeno i spremno za posjetioce – dodaje Marić.

Marić ističe da je selo skoro potpuno napušteno, ali se zbog ovakvih stvari vraćaju i iz tog razloga moraće se raditi na infrastrukturi od Baraća do vrela Sane, što će biti na veliko zadovoljstvo stalnih, ali i povremenih stanovnika.

Autor: RTRS