Dolazak američkih izaslanika Gabrijela Eskobara i Metjua Palmera na zapadni Balkan predstavlja još jedan pokušaj birokratskog aparata Stejt departmenta da trasira svoje ranije utvrđene scenarije i konačna rješenja za političku problematiku i krizu u BiH, ocijenio je politički analitičar Srđa Trifković.

Trifković je istakao da je riječ o scenarijima koji nisu dobili “zeleno svjetlo” ni od Bijele kuće ni od Savjeta za nacionalnu bezbjednost te zemlje.

– Riječ je o pokušaju prevare Eskobara i Palmera da svojim pompeznim trik nastupima naprave utisak kako su u Vašingtonu prelomljene određene odluke, koje se tiču prostora bivše Јugoslavije, posebno BiH – rekao je za “Glas Srpske” Trifković i dodao kako to pokušavaju da prikažu kao usaglašenu politiku administracije Džozefa Bajdena, što nije tačno.

On je istakao da je poslije američkog sramnog kolapsa u Kabulu američka diplomatija u rasulu, a da bi “birokrtačići” poput Palmera i Eskobara htjeli na brzinu i na prevaru da postignu nešto u BiH.

Trifković smatra da u BiH apsolutno nije moguć dogovor tri naroda, jer bošnjačko političko rukovodstvo očekuje da će garniture političkih elita u regionu i van njega podržati njihov koncept građanske države.

– Oni još nisu svjesni da je BiH mrtvac koji hoda i da opstaje samo zbog toga što je pojedini međunarodni mentori još održavaju na aparatima – rekao je Trifković.

Na pitanje kako da se Republika Srpska izbori sa najnovijim pritiscima, Trifkovićje odgovorio da njene vlasti treba ponovo da stave na tapet povratak svih oduzetih nadležnosti, pa i Vojske Republike Srpske jer ona nije ukinuta već samo suspendovana, ali u svakom slučaju treba insistirati na izvornom Dejtonu.

Autor: SRNA/RTRS