Šest sati je cijeli svijet bio bez Fejsbuka, Instagrama, Mesendžera i Votsapa. Kompanija je saopštila da je napravljena greška tokom unapređivanja serverskog softvera.

Nešto poslije pet popodne u ponedjeljak 4. oktobra korisnici su primjetili su da im ne idu poruke preko Votsapa, postovi na Instagramu i Fejsbuku i da ne pomaže ni resetovanje računara ili mobilnog telefona.

Vrlo brzo, preko drugih mreža za komunikaciju, najviše Tvitera i u lokalnom slučaju Vajbera, pronijela se vijest da nije “do vas” već da je sve što ima veze sa Fejsbukom “palo”.

Ovakvi padovi nisu rijetka pojava, ali rijetko traju duže od jednog sata i obično se dešavaju samo na dijelovima mreže.

Ovoga puta pao je sistem u cijelom svijetu i oporavak je trajao čak šest sati, tek iza ponoći po lokalnom vremenu počele su da stižu poruke i pojavljuju se postovi.

Fejsbuk je ubrzo izdao saopštenje da se ne radi o hakerskom napadu, već da je greška napravljena na njihovoj strani, tokom unapređivanja softvera koji pokreće servere.

Tačnije, mijenjali su postavku bekboun rutera koji konfigurišu razmjenu informacija između njihovih data centara, tu je napravljena greška koja se potom kaskadno prenosila do svakog servera koji koriste u svijetu.

Pojednostavljeno, Fejsbuk je promijenio “adresar” i onda ga zaključao iznutra, u podrumu, umjesto da ga pošalje svima. A bez novog adresara nijedan kompjuter u svetu ne zna kako da pronađe bilo koji Fejsbukov servis.

o znači da ni zaposleni u kompaniji, ukljujučujući i samog Marka Zakerberga nisu mogli da pristupe sopstvenim servisima uključujući i one kojima javnost nema pristup, jer su im svi računari postali nedostupni odnosno nevidljivi.

Zbog toga problem nije mogla da riješi tehnička podrška koja to obično radi u sličnim situacijama pa sada IT stručnjaci pretpostavljaju da je ekipa poslata u Kaliforniju da ručno resetuje servere i vrati ih u pređašnje stanje i to je razlog zašto je blokada potrajala.

Fejsbuk ovo još nije potvrdio.

Cijena ove samoblokade nije niska, akcije Fejsbuka pale su za 4.9 odsto, samo Zakerberg je “lakši” za oko šest milijardi dolara, a ni ostali dioničari nisu oduševljeni i to u veoma neprijatnom trenutku za kompaniju.

Naime, Fejsbuk je odložio lansiranje Instagrama za djecu jer su u javnost “izašli” interni izvještaji da Instagram loše utiče na psihu tinejdžerki, a za nedjelju je najavljen intervju bivšeg zaposlenog koji tvrdi da je kompanija svjesna negativnih uticaja koje ima na korisnike, ali da ih ignoriše zarad profita.

Nagađa se i da li ovakav pad može da se ponovi i kritikuje se politika Fejsbuka da sve servise pokreće sa jednog mjesta što je i omogućilo da svi stanu istovremeno.

Autor: RTS