Osman Mehmedagić Osmica krivotvorio je diplomu uz pomoć Denisa Prcića, osnivača i vlasnika Američkog univerziteta u BiH, a sve s ciljem da dobije drugi mandat na čelu ove agencije.

Međutim, tu nije kraj. Istražitelji Tužilaštva BiH i pripadnici MUP-a KS već mjesecima ne mogu pronaći dokumentaciju koju je sakrio Prcić, a tiče se dosjea o školovanju osoba na ovom univerzitetu, pa i samog Mehmedagića.

Policija je nakon Prcićevog hapšenja 18. juna, nekoliko dana kasnije na jednoj vikendici pronašla servere, ali ne i matične knjige i dosjee.

Tokom pretresa Univerziteta u Tuzli pripadnici MUP-a TK nisu pronašli nijedan dokaz da je Mehmedagić ikada bio student u ovoj ustanovi. On je ovu diplomu, koju je predao Komisiji za nadzor nad radom OSA-e, proglasio tajnom.

Tužilaštvo ima dokaze da je Mehmedagić stekao krivotvorenu diplomu visoke stručne spreme, zahvaljujući kojoj je imenovan na dužnost generalnog direktora OSA-e, iako njegova stvarna stručna sprema – VŠS Pravnog fakulteta u Sarajevu nije bila dovoljna za imenovanje.

Istragom je utvrđeno da je Prcić, uz pomoć saradnika, istrgnuo originalnu stranicu iz registra ovog fakulteta te da je naknadno ubačeno i dopisano ime Osmana Mehmedagića. Umjesto studenta Damira Mujakića, osvanuo je direktor Osmica.

Grafolog koji je utvrdio nelogičnosti je stalni sudski vještak Ismet Katana.

Ali, kako istraga ide dalje, tako na vidjelo izlaze novi nevjerovatni detalji.

Avaz saznaje da istražitelji i policija nisu nikada pronašli matične knjige, ni dosje, ni diplomu koja se odnosi na direktora OSA-e. Šlag na tortu je da je policija pronašla indeks na kojem se kao student “vodio” Mehmedagić, ali ovaj je dokument izdat na drugo ime.

Izvor: avaz