U nastavku suđenja premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću i drugima zbog sporne nabavke respiratora, bivši član Federalnog štaba Civilne zaštite Mustafa Kadribegović potvrdio je da je 1. aprila 2020. godine donesena odluka o raspolaganju sedam miliona KM za nabavku medicinske opreme i sredstava, ali da nije postojala odluka o nabavci respiratora.

Kadribegović je naveo da su se 1. aprila na telefonskoj sjednici trebali izjasniti o izdvajanju sredstava, ali da u mejlu koji su dobili nisu bile navedene specifikacije o respiratorima, niti bilo kakvi drugi podaci.

On je podsjetio na raniji iskaz koji je dao Tužilaštvu – da je komandant Federalnog štaba Jelka Miličević navela da je potrebno donijeti odluku o preraspodjeli sredstva i da se pojavilo oko 300 respiratora koje treba kupiti, prenose federalni mediji.

“Bilo je priče o preraspodjeli sredstava i donošenju odluka, ali nije rečeno da će ti milioni biti izdvojeni isključivo za respiratore. Radilo se o sredstvima za posebne namjene, a kasnije sam saznao da je dio izdvojen i iz tekućih rezervi Vlade Federacije BiH”, rekao je Kadribegović.

U svojim bilješkama vidio je da su izdvojena dodatna sredstva Vlade FBiH i Federalne uprave civilne zaštite, te je naknadno utvrdio da ima određenih neslaganja kada je u pitanju cijena.

Osim toga, Kadribegović je rekao da nije imao saznanja o drugim ugovorima Federalne uprave civilne zaštite sa formom “Srebena malina”, već da je o tome saznao iz medija.

O kupovini 100 respiratora za 10,5 miliona KM, kako je rekao, saznao je tek 25. aprila kada je na Aerodrom stiglo 80 respiratora.

Direktor privatne firme “Ultrašped” Šeherzada Halilović rekla je da je u aprilu prošle godine bila u kontaktu sa vlasnikom firme “Srebrena malina” Fikretom Hodžićem.

Halilovićeva je svjedočila da ju je Hodžić nazvao iz Banjaluke i rekao da uvozi robu vrijednu 10 miliona KM, te da se raspitivao šta mu sve treba od dozvola.

Ona je navela da je na njeno pitanje da li će se respiratori uvesti odjednom ili sukcesivno, Hodžić rekao “oni su mi rekli da će to završiti”, a da je ona mislila da je riječ o Vladi FBiH.

Osim Novalića, za spornu nabavku respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM optuženi su i ministar finansija FBiH Jelka Milićević, suspendovani direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik preduzeća “Srebrena malina” Fikret Hodžić.

Na sljedećem pretresu zakazanom za petak 8. oktobra, kao svjedok Tužilaštva biće pozvan bivši šef Novalićevog kabineta Hasan Ganibegović.

Autor: SRNA/ATV