Gradonačelnik Banjaluke smjenjuje glavnog građevinskog inspektora Sanju Džidu .Po svemu sudeći, samo zato što mu se nije dopalo rješenje o inspekcijskom nadzoru iz marta ove godine o izgradnji objekta čiji investitor je preduzeće „Sirius 2010 doo“ iz Banjaluke.

Ne spori gradonačelnik da objekat ima potrebne dozvole, ali njemu su sumnjive i nelegalne. A tvrdi da se objekat gradi mimo regulacionog plana. I za sve mu je kriva Sanja Džida. Ali ne i Boriša Mandić, koji je potpisan na istu informaciju o građenju i koji je sačinio izvještaj.

To gradonačelnik nije znao ili se pravio da ne zna.Boriša Mandić nedavno je unaprijeđen u odjeljenje za komunalne poslove.

Satanivuković je na konferenciji za novinare rekao da je Džida izašla na teren i da je od nje dobio izvještaj.

„Ona se na taj izvještaj potpisala. Ako bude taj drugi čovjek, mi ćemo sve sagledati“, rekao je Stanivuković

Gradonačelniku neko nije rekao da je Sanja Džida taj dan na lokaciji bila zbog kontrole izgradnje predmetnog objekta, a ne u kontroli izdate građevinske dozvole. To su dvije dvije različite inspekcijeske kontrole. Nije mu niko otkrio i da su inspektori samostalni u svom radu i da Sanja Džida nikada nije dužila predmet Sirius.

„Predmet Sirius nikad nije bio moj predmet. Mi smo dobili nalog usmeni gradonačelnika da idemo na teren. Izašli smo postupajući inspektor i ja. I to je bila kontrola radova ne građevinske dozvole“, rekla je Sanja Džida, građevinska inspektorka u Gradskoj upravi.

Oglasili su se iz preduzeća Sirius. Odbacuju sve navode gradonačelnika o nelegalnoj gradnji. Poručuju da su ispoštovali sve zakonom predviđene i procedure o čemu svjedoče i uredno dobijene građevinske dozvole.

„Ističemo da je na pomenutoj lokaciji Regulacionim planom predviđena upravo izgradnja stambeno-poslovnog objekta, što znači da ne stoje ni kvalifikacije da je na toj katastarskoj čestici došlo do gradnje mimo Regulacionog plana.

Takođe odbacujemo izmišljenu priču o navodnom uticaju naše kompanije na rad i nalaze građevinske inspekcije, za vrijeme i u toku dobijanja UT uslova, lokacijske i građevinske dozvole za oba objekta.

Sve to potvrđuje da cilj gradonačelnika Banjaluke nije poštovanje propisa i procedura, već obračun sa kompanijom ‘Sirius 2010’ koju, bez bilo kakvih argumenata, pokušava da uvuče u ‘političke igre’“, saopšteno je iz kompanije.

I ni to nije dovoljno gradonačelniku – legalisti. Draško Stanivuković i pored svih njemu očigledno nepoznatih informacija, pokreće inicijativu da se poništi građevinska dozvola. Ali, daleko od svojih ovlašćenja, prejudicira odluku Ministartsva za prostorno uređenje jer je na čelu Ministartsva Srebrenka Golić. Iako je sebi dao za pravo da se igra i istražnih organa i svih mogućih funkcija, nelegalno izgrađenu porodičnu kuću u kojoj živi, neće sam provjeravati. U nastojanju da tu činjenicu minimizira, potvrdio je ono o čemu se mjesecima pisalo. Formalno-pravno, Stanivukovići žive na njivi.

„Ako postoji druga informacija da se moja kuća papirološki, ne znam, gruntovno negdje tamo u katastru ili gdje već neko kaže da se nalazi kao njiva, pa da informišem tog čovjeka da je sav Petićevac i dalje pod tim nekim papirima njiva i apsolutno to nije do mene“, rekao je Stanivuković.

I dok o svojoj imovini ne želi da govori, i dalje su mu glavna preokupacija Igor i Gorica Dodik. Ne propušta priliku da ih pominje i dovodi u vezu sa svim i svačim. I danas je ustvrdio da su vlasnici objekta na koji se okomio.

Članovi porodice Dodik demantuju sve navode Draška Stanivukovića. Odgovorno tvrde da nisu vlasnici ni zemljišta niti grade stambeni niti poslovni objekat o kojem priča Stanivuković. Demantuju i da su vlasnici preduzeća Sirius. Jasno im je, kažu, da Draško Stanivuković opet pokušava da dobije na značaju pominjući porodicu Dodik. A oni pozivaju nadležne institucije da provjere sve činjenice iza kojih stoje krivično, materijalno i odgovorno.

Izvor: ATV