epa09508613 President of Montenegro Milo Djukanovic during a plenary session of the EU-Western Balkans summit in Brdo pri Kranju, in Kranj, Slovenia, 06 October 2021. The summit, part of the EU's strategic engagement with the Western Balkans, is hosted by the Slovenian presidency of the Council and brings together leaders from EU member states and the six Western Balkans partners (Albania, Bosnia and Herzegovina, Serbia, Montenegro, North Macedonia and Kosovo). EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK

Mitropolija crnogorsko primorska saopštila je večeras da predsjednik Crne Gore Milo Đukanović zloupotrebljava funkciju kako bi uznemiravao i dijelio građane.

Mitropolija se oglasila povodom izjave Đukanovića da tokom sedam mandata na poziciji premijera “nije služio nekoj vjerskoj zajednici, nije se povlačio po podu i lizao kašike, širio pandemiju, niti raspoređivao svoje prijatelje vjerske fanatike na odgovorna mjesta u državi pokušavajući da ih predstavi kao eksperte”.

Iz Mitropolicije naglašavaju da uvrede sa te adrese nikako ne doprinose stabilnosti i napretku države čiji je Đukanović predsjednik.

– Njegovi politički i ideološki obračuni sa premijerom i ministrima Vlade Crne Gore, ni najmanje ne ulaze u oblast interesovanja Crkve, ali zloupotreba crkvenih tema u svrhe Đukanovićevog političkog pravdanja i napada na druge aktere društvenog života duboko vrijeđa osjećaje velikog broja građana Crne Gore – ističe se u saopštenju.

Iz Mitropolije dodaju da bi to šta misli građanin Milo Đukanović o crkvenim vjerskim obredima trebalo da bude njegova privatna stvar i tema van dometa pažnje javnosti pa i same Crkve.

-Međutim, dok je taj građanin predsjednik naše države dužni smo da se oglasimo kada on javno vrijeđa i ponižava sveštene radnje koje se sprovode na našim duhovnim sabranjima”, navodi se u saopštenju Mitropolije.

U saopštenju se naglašava da je Đukanović prethodne godine pao na ispitu poznavanja crnogorskog Ustava, kada je namjeravao da uređuje unutrašnje ustrojstvo Srpske pravoslavne crkve i njenih eparhija u Crnoj Gori.

-Kako ne vidi, da kada se god dohvata crkvenih tema i dilema, on lično i politika koju predstavlja, srljaju u propast i gube povjerenje naroda? Funkciju predsjednika `svih građana` koja i postoji da personalno garantuje mir i stabilnost države, ovaj čovjek očigledno zloupotrebljava kako bi uznemiravao i dijelio građane- ukazuju iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

Iz Mitropolije navode da nije ni lijepo ni vaspitano da Đukanović svoje političke konkurente ruži i diskredituje tako što ukazuje na njihovo učešće u vjerskim obredima.

-Pitamo se, od koga je usvojio rječnik omalovažavanja crkvenih radnji nazivajući ih `lizanjem kašike` i povlačenjem po podu`? Takav rječnik ne priliči ozbiljnim ljudima”, ističe se u saopštenju.

Iz Mitropolije pitaju Đukanovića, ako nema ličnog poštovanja prema stvarima koje ne poznaje, zar u njemu ne postoji bar trunka pijeteta prema crnogorskoj istoriji u kojoj su obredi o kojima ovako nepristojno govori, bili nadahnuće generacijama naših predaka.

Ovakvi nedolični izrazi ne vrijeđaju samo nas hrišćane, nego i pripadnike drugih konfesija u Crnoj Gori, kojima je saginjanje ljudi pred Bogom, ponekad i do samoga poda, ako treba i do crne zemlje – najsvetiji čin- ukazali su iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

Autor: SRNA/Srpskainfo