Nema roditelja koji se nekada nije zapitao: “Da li činim dovoljno za svoju decu?” Ovakve i slične sumnje muče veliki broj roditelja. Ukoliko ste i vi jedan od njih ovi znakovi vam mogu pomoći da rešite dileme.

Zbog različitih postupaka često imamo utisak da nismo dovoljno dobri roditelji svom detetu. Međutim, stručnjaci ističu da to što ste povisili ton na svoje dete ne znači da ste loš roditelj. Često se pitamo da li činimo dovoljno za svoju decu, da li smo ih nekada razočarali, da li je trebalo da postupimo drugačije?

Umesto toga, preispitajte svoje postupke i počnite čvrsto da verujete da ste dobra mama.

1. Deca trče ka vama kad su povređena

Kada je vaše dete povređeno, plače ili je uznemireno – da li trči ka vama? Da li traži utehu, zagrljaje i pažnju? Vi ste osoba koja brine o njima, koja ih teši, osoba uz koju se vaše dete oseća sigurno? U tom slučaju radite neverovatan posao!

2. Deca vas zovu tokom noći

Kada vaša deca imaju noćne more ili osećaju strah tokom noći – zovu vas! To je zato jer u svojim strahovima žele svoju mamu. Žele osobu koja ih smiruje, koja im govori da će sve biti u redu i koja se brine za njih. Znaju da mama pruža utehu, brigu i toplo naručje.

3. Deca vas gledaju kad se osećaju nervozno

Kada su vaši mališani na nepoznatom mestu i osećaju se nervozno ili neprijatno, traže vas? To je zato jer vam veruju. Traže vašu podršku, zaštitu i smernice. To je ogromna uloga koju majke imaju i ako vaša deca gledaju u vas u nepoznatim situacijama kako bi pronašla svoje samopouzdanje, to znači da dobro radite svoj posao.

4. Deca vam se svakodnevno smeju

Ako su vaša deca zadovoljna, srećna i vole da se smeju, znači da stvarate pozitivno okruženje. Ako dopuštate deci da se igraju, da maštaju i da se zabavljaju – tada im pružate priliku stvaranja čarolije u detinjstvu.

5. Razgovaraju sa vama

Svi želimo da budemo roditelji koji slušaju, kako bi naša deca razgovarala sa nama. Želimo da odgajimo decu koja se osećaju sigurno i prijatno da razgovaraju sa nama o svojim problemima. Ponekad je teško slušati mali deci koja govore bez prestanka, ali upravo je to odnos koji želite da nastavite.

6. Deca vas vole

Imate li sa decom bliski odnos pun ljubavi? Želite li da vaši mališani provode vreme sa vama? Naravno, sve se menja kako deca rastu, ali želja za povezanošću sa mamom ostaje zauvek. Ako su vaša deca sigurna u vašu ljubav, ako su srećna kada ste tu i željna su vašeg vremena, vi ste dobra mama, piše Espreso.