Republička uprava za inspekcijske poslove poziva Agenciju za lijekove i medicinska sredstva BiH da se uključi u rješavanje pitanja obezbjeđivanja kiseonika, navodeći da direktor Agencije Aleksandar Zolak i dalje više vremena izdvaja za medijske spinove, selektivnu primjenu zakona, manipulaciju ljudskim strahovima i izbjegavanje vlastite odgovornosti s ciljem političke promocije.

Gospodin Zolak decidno navodi da je Agencija jedina ovlaštena da nadzire primjenu Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima BiH, a koji propisuje i kontrolu kvaliteta lijekova. Nejasno je na osnovu čega dalje tvrdi da je kontrolu trebala vršiti Republička zdravstvena inspekcija – navodi se u saopštenju Inspektorata Republike Srpske.

Iz Inspektorata navode da navedeni zakon, u potpunosti isključuje entitetske inspekcije iz sistema kontrole kvaliteta lijekova, dajući ovlaštenje isključivo inspekciji Agencije.

– Pomenuti zakon niti jednim svojim članom ne propisuje nadležnosti entitetskih inspekcija, niti mjere koje bi oni mogli preduzimati po pitanju kontrole kvaliteta lijekova i medicinskih sredstava – ističe se u saopštenju Inspektorata.

U saopštenju se navodi da je direktor Agencije propustio upoznati javnost sa činjenicom da je Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima BiH dao ovlaštenje farmaceutskim inspektorima Agencije za preduzimanje mjera predviđenih Zakonom o nadzoru nad tržištem u BiH, a kojim se definiše procedura povlačenja proizvoda u slučaju utvrđenog postojanja rizika.

– U skladu sa odredbama Zakona o nadzoru nad tržištem BiH, inspektori Agencije su nadležni za preduzimanje mjera i ovlašteni su da nalože vraćanje proizvoda od potrošača, ukoliko utvrde da postoji određeni rizik od njegove upotrebe – navodi se u saopštenju.

Autor: SRNA/Srpskainfo