Susret predstavnika komunalnih preduzeća iz Srbije, Crne Gore i BiH održan je danas u Prijedoru, gdje su konstatovali da imaju slične probleme, te ukazali na neophodnost čvršće saradnje.
Predstavnik Udruženje komunalnih djelatnosti Republike Srpske Aleksandar Vračić rekao je novinarima da sva komunalna preduzeća dijele slične probleme, od opreme do pokrivenosti i problema sa zakonskom regulativom.

On je naveo da su ovakvi regionalni skupovi šansa za razmjenu iskustava i uspostavljanje čvršće saradnje s ciljem lakšeg nastupa prema investitorima i evropskim fondovima.

“Mi smo krajem prošle godine potpisali jedan protokol o saradnji između udruženja Republike Srpske i komunalnih djelatnosti Srbije, a cilj i težnja je da se to proširi na region, Crnu Goru i Federaciju BiH, pa i Sjevernu Makedoniju”, podsjetio je Vračić.

Sekretar Udruženja za komunalne delatnosti Privredne komore Srbije Dalibor Joknić najavio je da će ovo udruženje biti nosilac predstojećeg samita komunalnih preduzeća regiona, u koji će biti uključene i Rumunija, Bugarska i Mađarska.

“Mi hoćemo da djelujemo zajednički, da imamo zajedničku platformu i da radimo na legislativi i usklađivanju legislative pogotovo sa državama koje su nastale iz bivše Jugoslavije, a nisu članice EU jer je suštinska priča da legislativa bude što podudarnija da bismo mogli zajedno da djelujemo”, rekao je Joknić.

Direktor preduzeća “Komunalne usluge” iz Prijedor Dalibor Grabež rekao je da je njihov rad u lokalnoj zajednici ogledalo rada izvršne vlasti i gradske uprave

Susretu je prisustvovao i zamjenik gradonačelnika Prijedora Žarko Kovačević koji je rekao da će Gradska uprava na poseban način tretirati komunalna preduzeća jer su od posebne važnosti za funkcionisanje lokalnih samouprava.

Nakon radnog dijela, organizovan je sajam komunalne opreme i mehanizacije na kojem su predstavljene firme iz ove oblasti, a razgovarano je i o uspostavljanju eventualne poslovne saradnje.

Izvor: Agencije