U Trebinju je danas otvorena poslovnica Investiciono razvojne banke RS, koja će olakšati privrednicima, ali i građanima ovog dijela Srpske poslovanje i korištenje novca koji plasira ova banka.

Direktor IRB RS Dražen Vrhovac je rekao da je širenje poslovnica veliko zadovoljstvo za IRB RS kao potvrda  uspješnog poslovanja, za privredu i građane jasan znak podrške istočnoj  Hercegovini.

– Na ovaj način će se kvalitetniije  raditi monitoring odobrenih sredstava, jer nam je veoma bitno da novac koji smo odobrili se isključivo utroši u namjene za koje je odobren, gdje smo do sada imali određenih problema. Osim toga,  svi koji će koristiiti ili koriste novac iz stambenog fonda će moći dobiti infromacije na licu mjesta, a jednom sedmično u trebinjskoj poslovnici će biti radnici iz Garantnog fonda RS za sve privrednike koji žele da koriste novac IRB RS i garancije ovog fonda – istakao je on.

Vrhovac je dodao da će se na sastanku sa privrednicima Trebinja, koji se održava danas, dobiti informacije iz prve ruke koji su njihovi problemi uslovljeni pandemijom virusa korona, kako bi se kreirale nove mjere u privredi.

– Smatramo da smo našim mjerama umnogome doprinijeli da privreda prevaziđe prvi udar pandemije i da i dalje ostane konkurentna, zadrži ili čak poveća broj radnika – istakao je Vrhovac.

On je dodao da će uskoro biti prezentovan novi aranžman koji je IRB RS sa ministarstvima privrede i finansija u Vladi Srpske uradila sa Svjetskom bankom u iznosu  od oko 40 miliona KM, a koji će biti direkno usmjeren privrednicima koji su imali pad prihoda zbog pandemije virusa korona.

Ministarka finansija Zora Vidović je istakla da je IRB RS i do sada opravdao povjerenje u svom radu, a da će širenje poslovnica po centrima regija u Srpskoj  donijeti nove prednosti.

FOTO: DUBRAVKA ČOLIVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: DUBRAVKA ČOLIVIĆ/RAS SRBIJA

– Ggrađani i privrednici u tim poslovnicama mogu na licu mjesta da se konsultuju i iznose svoje ideje kako bi IRB RS još više približio svoje poslovanje građanima i privredi Srpske – navela je ona.

Ministar privrede i preduzetništva Vjekoslav Petričević je podsjetio da je u saradnji sa IRB RS i Garantnim fondom, realizacijom komponente 2  sa Svjetkom bankom,  obezbijeđeno 1,9 milioma evra koja su djelimično plasirana u ovoj godini, a slijedi javni poziv za podršku investicionim projektima nabavke nove tehnologije za narednu godinu.

– Zahvaljući IRB RS, mjerama Vlade RS i odgovornosti privredenika uspjeli smo prevazići najteži period krize izazvane pandemijom virusa korona i  sada po svim pokazateljima krenuli uzlaznom putanjom , a siguran sam da će rast industrijske proizvodnje biti nastavljen i naredne godine – zaključio je on.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je naveo da je Trebinje do sada posredstvom IRB RS dobilo pviše od 400 hiljada KM za različite projekte, a otvaranje kancelarije će olakšati, građanima, osjetljivim kategorijama stanovništa  i privrednicima da dođu do potrebnih sredstava.

– Nadam se da će mladi ljudi lakše rješavati stambeno pitanje kako bi ostali u Trebinju i RS na zadovoljstvo svih – istakao je Ćurić.

Izvor: Srpskainfo