Prije 60 godina, jedan od najvećih genija u istoriji šaha Robert Fišer, učestvovao je na turniru u Ljubiji kod Prijedora.

U čast tog jubileja, organizovana je simultanka šahovskog velemajstora Dalibora Stojanovića protiv 30 mještana.

Boro Praštalo (81) bio je jedan od trideset ljubijskih rudara koji je igrao protiv Fišera 1961. godine. Kaže, budući svjetski šampion došao je u Ljubiju iznenada, nakon jednog turnira u Sloveniji. Pobijedio je u 29 mečeva, ali jedan protivnik uspio je da izbori remi.

Praštalo se prisjeća da je Fišerov prevodilac rekao da velemajstor nije došao na taj turnir radi novca, nego da je čuo da je Ljubija lijep grad i da je došao da je posjeti.

– Fišer je remizirao sa Јankom Gavrilovićem i to nam je svima bilo interesantno – kaže Praštalo.

Povodom godišnjice Fišerevog gostovanja, u Ljubiji je velemajstor iz Bijeljine Dalibor Stojanović odigrao simultanku, na kojoj su učestvovali mještani svih generacija.

– Samom spoznajom da je ovdje prije toliko godina Bobi Fišer igrao simltanku i sad da ja igram poslije toga, za mene je velika čast i zadovoljstvo. Da Fišer dođe u bilo koji grad na našim prostorima, a kamoli jedno ovako malo mjesto, to je stvarno bila velika stvar – kaže Stojanović.

Autor: RTRS