Zamjenik gradonačelnika Prijedora Žarko Kovačević (US) bi po Statutu grada Prijedora trebalo da preuzme dužnost prvog čovjeka ovog grada, kada Centralna izborna komisija (CIK) potvrdi da je gradonačelnik Dalibor Pavlović podnio ostavku.

Naime, Kovačević na čelo Prijedora treba da dođe nakon što je gradonačelnik Dalibor Pavlović saopštio da prihvata prijedlog stranačkog šefa Milorada Dodika.

Dodik je zatražio ostavku Pavlovića nakon što su u javnosti objavljene fotografije na kojima ima puna usta tableta, leži pored wc šolja u alkoholisanom stanju i povrća, kao i prepiske u kojima ženskoj osobi poručuje da će se ubiti.

Njegov zamjenik Kovačević je Prijedorčanima postao poznat dok je vodio Gradski odbor Srpske radikalne stranke „Doktor Vojislav Šešelj“.

Iz ove stranke 2018. prelazi u Ujedinjenu Srpsku Nenada Stevandića.

Kao kandidat ove partije za odbornika na lokalnim izborima 2020. osvojio je 1.021 glas, što ga je plasiralo na drugu poziciju stranačke izborne liste u Prijedoru, odmah nakon predsjednika Gradskog odbora Nenada Mejakića.

Kovačević je inače i sekretar Gradskog odbora US Prijedor.

Ima 37 godina i magistar je rudarstva, što je za svaku pohvalu u vrijeme poplave mastera ekonomije među političkim funkcionerima.

Za pohvalu je i to što je trenutno na doktorskim studijama Univerziteta u Ljubljani, ali i što je diplomirao kao najbolji student u istoriji Rudarskog fakulteta u Prijedoru.

To mu je i bila prednost da dobije posao višeg asistenta na prijedorskom Rudarskom fakultetu, koji je obavljao 10 godina, do preuzimanja funkcije zamjenika gradonačelnika grada na Sani.

Njegovi saradnici poručuju da Kovačević instistira na legalitetu i pravednosti i da ima izražene patriotske stavove.

Na pres konferenciji GO US u februaru prošle godine Žarko Kovačević je pozvao sugrađane da pogledaju projekciju dokumentarnog filma “General Draža Mihailović”, koja je emitovana narednog dana u Prijedoru.

Iako su ga neki zbog ovoga doživjeli kao “četnika”, ima i onih koji ga smatraju nacistom.

Razlog je jedna stara kapa njemačkog oficira iz Drugog svjetskog rata koju je Kovačević ugledao u trgovini antikviteta na lokalnoj robnoj pijaci, stavio je na glavu i uslikao se.

Međutim, svima koji su mu ovo uzeli za zlo Kovačević u svom stilu odgovara.

– Ja nosim ime po đedu, čiju sam sliku nosio na Maršu besmrtnog puka. Moj đed, Žarko Ćulibrk, otac moje majke, je moja moralna vertikala. A ljudima koji kao lešinari čekaju krv, koji ne shvataju šta je snimanje spota, koji izvlače fotografije nastale poodavno (prije svih imenovanja), želim ovaj put svaku sreću u životu – poručio je Kovačević na svom Fejsbuk profilu.

 

Sa ponosom ističe da je njegovo rodno mjesto Bosanka Krupa.

Svoj kraj sa porodicom je morao napustiti 1995. godine kada je kao dječak bio u izbjegličkoj koloni, koja je iz Sanksog Mosta stigla u Prijedor.

Nakon što CIK potvrdi ostavku Pavlovića, Kovačević bi dužnost gradonačelnika trebalo da obavlja naredna tri mjeseca, kada će u Prijedoru biti održani novi izbori za gradonačelnika.

Izvor: Srpskainfo