U Prijedoru je danas otvoren teniski Peti bijeli turnir koji je okupio stotinjak tenisera, među kojima su, osim domaćih ljubitelja tenisa, gosti iz Srbije, Hrvatske i Slovenije.
Ova jedinstvena sportska manifestacija u slavu bijelog sporta ove godine održava se povodom 107 godina igranja tenisa u gradu na Sani.

Nenad Marjanović, veteran Teniskog kluba /TK/ “Dr Mladen Stojanović”, rekao je novinarima da tenis igra od 1960. godine, a da mu je od svih funkcija koje je obavljao u klubu, jedna od najvažnijih da je hroničar koji registruje događaje od osnivanja do danas.

Marjanović je naveo da se u Prijedoru tenis igra od 1914. godine, pošto je tu bio garnizon austrougarske vojske, čiji su pojedini vojnici bili zaljubljenici u bijeli sport.

“Klub je zvanično osnovan 1932. godine kad ga je osnovao doktor Mladen Stojanović. Od tada do danas klub radi, ima bezbrojne uspjehe, bezbrojne prvake bivše države i sadašnje i razvija se, kao što se razvijaju veliki, teniski klubovi”, rekao je Marjanović

On je naveo da su 2014. godine došli na ideju da organizuju bijeli turnir sa obilježjima nekadašnjeg tenisa, da bude bijela boja prisutna i da se igra drvenim reketima.

“To je kuriozitet koji se kod nas može naći, mada se na prostoru bivše Jugoslavije može naći još u Sloveniji”, rekao je Marjanović.

Vojo Pavičić, predsjednik Upravnog odbora TK “Dr Mladen Stojanović”, istakao je da ovaj turnir treba da propagira poštovanje, humanost i međusobno uvažavanje, što su vrijednosti koje je zagovarao osnivač ovog kluba čije ime i danas ponosno nosi.

“Pobjednici turnira su svi učesnici”, naglasio je Pavičić.

Grad Prijedor je pokrovitelj turnira, koji se održava na terenima TK “Dr Mladen Stojanović”, a podržava ga i veći broj sponzora.

Izvor: Agencije