Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić izjavila je Srni da bilo kakvo ućutkivanje i iskrivljivanja volje srpskog naroda, koje bošnjački politički korpus neprestano pokušava, neće donijeti ništa dobro BiH – ni mir ni spokoj, a pogotovo neće dovesti do stvaranja unitarne, islamske BiH.

Komentarišući najnoviji potez Aljoša Čampare koji je zatražio od Ustavnog suda BiH da pokrene proceduru utvrđivanja privremene nesposobnosti Milorada Dodika za vršenje funkcije srpskog člana Predsjedništva BiH, Vulićeva je istakla
da srpski narod u Republici Srpskoj cijeni mišljenje Čampare koliko i vrijeme na Antartiku.

– U nedostatku bilo kakve odgovornosti i stvarnog posla, iako obavlja njih nekoliko, Aljoša Čampara smišlja ono što je u Sarajevu ‘zvučno’, jer nema više ni stranku, a ni naznaku neke kandidature za naredne izbore. Nekad se pitam o čemu bi ti ljudi pričali da ne pričaju o Miloradu Dodiku i Republici Srpskoj – rekla je Vulićeva, dodavši da Čampari fali medijskog prostora.

Ona je naglasila da stanovnici iz Republike Srpske procjenjuju i biraju ko je sposoban, a ko nesposoban da ih predstavlja, a srećom Sarajevo se tu ništa ne pita niti će se bilo kad pitati.

– Činjenica jeste da se političko Sarajevo hvali kako je ovladalo svim bitnim institucijama, te da im je to ključni korak ka unitarizaciji BiH. Počeli su od Centralne izborne komisije, čiji su članovi u potpunosti na fonu bošnjačke politike, zatim VSTS-a, Sud i Tužilašto, a Ustavni sud BiH zloupotrebljavaju od njegovog osnivanja – podsjetila je Vulićeva.

Bez obzira na ovladavanje ovim institucijama u BiH od bošnjačkog političkog Sarajevo i SDA, Vulićeva je navela da se udovoljavanje njihovim zahtjevima samo uništava ustavni poredak BiH.

– Bilo kakvo pravno nasilje nad voljom građana iz Republike Srpske, a to svakako jeste ukoliko na bilo koji način pokušaju eliminisati srpskog člana Predsjedništva u BiH Milorada Dodika, donijelo bi nesagledive posljedice. Podsjećam gospodu iz Sarajeva da Republika Srpska ima svoje institucije i predstavnike u zajedničkim institucijama i sve to zagarantovano Dejtonskim sporazumom – istakla je Vulićeva.

Ona je poručila da srpski član Predsjedništva, niti bilo ko od predstavnika Srba ne blokira zajedničke institucije BiH i tek kada tri konstitutivna naroda u BiH budu ravnopravna onda se može razgovarati.

– A ako nastave ovako da rade predstavnici bošnjačkog naroda kao što rade sada – taj razgovor je sve dalji a mirno razdruživanje sve bliže – poručila je Vulićeva.

Autor: SRNA/RTRS