Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je da ključ uspjeha BiH mora da se zasniva na dogovoru tri konstitutivna naroda i oba entiteta, te naglasio da nije dobro nametanje odluka.

Selaković je istakao da Srbija kao garant Dejtonskog mirovnog sporazuma čvrsto stoji iza dejtonske BiH, poštujući njen teritorijalni integritet i ustavno uređenje koje podrazumjeva dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

– Mišljenja smo da bilo kakva vrsta nametnutih odluka nije nešto dobro – rekao je on.

Prema njegovim riječima, ključ uspjeha BiH mora da se zasniva na dogovoru tri konstitutivna naroda i oba entiteta.

– Uvažavamo i poštujemo teritorijalni integritet BiH, Republiku Srpsku volimo i sa njom nas spajaju naše specijalne i paralelne veze. Poštujići teritorijalni integritet BiH, mi branimo svoju poziciju po pitanju Kosova i Metohije. Dejtonski mirovni sporazum je jedan od najuspješnijih mirovnih sporazuma čitavog svijeta nakon Drugog svjetskog rata – ocijenio je Selaković u intervjuu za Politiku.

On je rekao da je Dejtonski sporazum nešto što Srbija smatra kompromisom.

– Sjetite se, u trenutku kada je zaključen Dejtonski mirovni sporazum, kolika mu je podrška bila među Srbima, a pogledajte kako danas grčevito branimo njegove tekovine – rekao je Selaković.

Autor: SRNA/Srpskainfo