Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je danas imao priliku da upozna članove Pokreta nesvrstanih sa stanjem u Bosni i Hercegovini.

U njoj je, kako kaže, povećana doza intervencije, odnosno protektorata “iza kojeg stoje SAD i neke zemlje zapadne Evrope”.

Dodik je za Tanjug rekao da taj protektorat traje od 1995. godine do danas i ističe da je članovima Pokreta nesvrstanih koji u Beogradu učestvuju na samitu povodom 60. godišnjice održavanja prve konferencije nesvrstanih ukazao i na to da je “BiH zemlja pred raspadom”.

“Za njeno funkcionisanje je potrebno da bude vlasništvo unutrašnjih političkih snaga i konstitutivnih naroda, a ne da se prave neki eksperimenti kojima se pokušava napraviti građanska zemlja i kojima se pokušava eliminacija nacionalnog identiteta”, kazao je Dodik.

Dodaje da se sve to dešavalo tako što su, kako navodi, na “špekulativan način poslali čovjeka koji se predstavlja da je Visoki predstavnik”.

Pojasnio je da je Dejtonskim sporazumom predviđeno da strane potpisnice aneksa, što su Srbija, Republika Srpska, Federacija, Hrvatska i zajednički nivo BiH treba da dogovore ko je visoki predstavnik, a da ga potvrdi Savjet bezbjednosti.

“Ništa od toga nije bilo, poslali su nam nekog. Republika Srpska ne može da prihvati takvu vrstu ponašanja”, istakao je Dodik.

On je ocijenio i da je intervencionizam eksperiment onih snaga svijeta koji su pokušali svoje ideje da nametnu lokalnim sredinama, ali da se pokazalo nemogućim na svim stranama svijeta.

“I nije bilo moguće stvoriti državu kako oni kažu, a da stalno imate intervenciju stranaca ili pretnje sankcijama. Sve su to stvari koje su u suprotnosti sa vrednostima Pokreta nesvrstanih, kao što je nemiješanje u unutrašnje stvari zemalja, Pokreta koji se zalaže za solidarnost, za mir, ali u BiH stvari ne funkcionišu jer to tako žele stranci”, naveo je Dodik.

Dodik se na marginama Samita sastao i bilateralno sa mnogim ministrima i kaže da se dosta razgovaralo o ekonomiji.

“Očigledno je da je svijet u neredu, makar što se tiče ekonomije što je posljedica pandemije, ali i sistemskih grešaka u organizaciji globalnog svijeta i ekonomije. Povećane cijene energenata na evropskom tržištu govore o tome da ulazimo u neizvijesno vrijeme i niko ne može da prognozira sada i da pokaže na koji način se mogu pronaći rješenja”, kazao je.

Dodaje da su u tom pogledu svi saglasni da se mora voditi dijalog i ukazuje da je važno uvažiti interes manjih zemalja.

Primijetio je da je jaz između bogatih i siromašnih sve veći i da u tom pogledu treba nešto učiniti da čitav svijet ne bi postao potpuno nesređen i, kako kaže, da ne bi bio u neredu koji dovodi do sukoba.

Na pitanje da li će i Republika Srpska biti obezbjeđena gasom kao i Srbija, Dodik kaže da Srpska i nije veliki potrošač, a da će ta mala potrošnja gasa biti obezbeđena po identičnim uslovima kao u Srbiji.

Zahvalan je Rusima i predsjedniku Aleksandru Vučiću za sve ono što čini i po pitanju toga da se zajednička pitanja predstave na najbolji način na globalnom nivou.

Ukazao je na problem koji postoji u Republici Srpskoj kada je gas u pitanju i u tom smislu kazao da ih već 10 godina Sarajevo sprečava da izgrade gasovod u Banjaluci i to tako što odbijaju da im daju formalnu dozvolu da se ispod Drine prođe sa cijevima.

“To koče očekujući od nas da im budemo servilni za sve što hoće”, naveo je Dodik.

Izvor: TANJUG/ATV