Postoji protektorat međunarodne zajednice koji je BiH doveo do raspada, rekao je srpski član predsjedništava BiH Milorad Dodik obraćajući se na samitu Pokreta nesvrstanih u Beogradu.

“BiH je nametnut visoki predstavnik, iako nema odluke Savjeta bezbjednosti da on radi u toj državi”,  naveo je Dodik.

Dodik je uputio  čestitke Ilhamu Alijevu “na plemenitoj odluci da se ovogodišnji sastanak održi u Beogradu”, i predsjedniku Srbije na gostoprimstvu.

“Time je iskazao poštovanje prema osnivačima pokreta, ali i dobronamjerno liderstvo”, rekao je Dodik.

On je istakao da su na početku epidemije korona virusa velike zemlje zaboravile male.

“Ova kriza je potpuno ogolila stvarni odnos velikih zemalja ka malim. Pokušaj da se pravovremeno obezbijede sredstva i zaštita opreme, bilo je na granici prevare i sve na štetu manjih i siromašnih. Kao da svi životi ne vrijede isto, i opet su male zemlje pomogle siromašnim i nisu zaboravile na prijateljstvo. Vidimo da se Pokret drži principa”, rekao je Dodik u obraćanju.

Dodik je napomenuo da je od 2019. godine svijet prošao kroz jednu od najvećih kriza modernog doba, uzrkovanu širenjem virusa korona, te ocijenio da je ta situacija pokazala slabost velikih naizgled uređenih sistema poput EU, ali i Svjetske zdravstvene organizacije, koji su se potpuno urušili pred navalom problema i pri tome potpuno zaboravili na male zemlje van tog sistema.

Izrazio je zabrinutost zbog eskalacije političkih i vojnih sukoba, migrantske i izbjegličke krize, terorizma, siromaštva.

Izvor: ATV