Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je nakon radne večere u Beogradu da je sa ministrom inostranih poslova Rusije Sergejom Lavrovom imao sveobuhvatne razgovore, kao i da je najvažnija tema bila situacija u BiH.

Dodik je istakao da su razgovarali o ukupnoj političkoj situaciji u Srpskoj i BiH, kao i o izazovima koji su očigledni i zastoju i funkcionisanju svega što u posljednje vrijeme dramatizuje situaciju u BiH.

– Znate da Rusija ne prihvata nametnuta rješenja visokog prestavnika. Poznat je stav Rusije o tome da se predstavlja neko visokim predstavnikom bez odluke Savjeta bezbjednosti. On nema legitimit, a Rusi su i ranije predlagali da se visoki predstavnik imenuje na nekoliko godina i da se rezolucijim tačno i jasno utvrdi da nema bonska ovlašćenja – istakao je Dodik.

Dodik je naglasio da je sa Lavrovom razgovaro i o ekonomskoj saradnji, o kuturnim projektima, te da ta saradnja, kako kaže, bude još bolja.

On je ocijenio da je to bio jedan sveobuhvatan razgovor u kome je bilo riječi i o situaciji na zapadnom Balkanu.

– Razgovaro sam i sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o situaciji na zapadnom Balkani i izazovima, a posebno o pitanju Kosmeta – naglasio je Dodik.

Dodik je istakao da je sa Lavrovom imao jedan suštinski dobar razgovor, u kojem je prijateljstvo Rusije i podrška u realizaciji Dejtonskoj sporazuma apsolutno jasna.

Autor: RTRS