Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je da tekst predsjednika SDS-a Mirka Šarovića objavljen na portalu “Srpskainfo” predstavlja lažni predizborni pamflet političara kojeg ni po čemu dobrom i korisnom nisu zapamtili, niti će zapamtiti građani Republike Srpske i Istočnog Sarajeva.

Komentarišući Šarovićev tekst pod naslovom “Petnaest godina koje su pojeli crveni skakavci”, Košarac u izjavi za Srnu poručuje da autor teksta, koji sada obavlja funkciju predsjednika SDS-a, građanima Istočnog Sarajeva i Republike Srpske nije ostavio ni jedan jedini završen projekat.

“Šarović građanima Istočnog Sarajeva i Republike Srpske nije sagradio ni najobičniju šupu. Da nije bilo Milorada Dodika i vlada Republike Srpske, koje je predvodio SNSD, odbornici Skupštine grada Istočnog Sarajeva i danas bi sjedili u studentskim klupama Elektrotehničkog fakulteta u Lukavici. Zato je nečuveno da Šarović bilo kome bilo šta može da priča, a kamoli Miloradu Dodiku i SNSD-u”, poručio je Košarac, koji je visoki funkcioner SNSD-a.

On je ukazao da građani Istočnog Sarajeva nisu zaboravili vrijeme kada se Mirko Šarović nalazio na čelu ovog grada.

“Šarović i njegova ekipa opustošili su privredu grada, koji se, od industrijskog giganta pretvorio u Čikago iz vremena Al Kaponea. Gradom su vladali mafijaški klanovi, a normalan svijet nije smio izaći na ulicu, niti parkirati automobil na javnom parkingu. To je bio rezultat vladavine Mirka Šarovića i SDS-a u Republici Srpskoj i Istočnom Sarajevu”, rekao je Košarac.

On je dodao da su Milorad Dodik i vlade SNSD-a od Istočnog Sarajeva i njegovih opština za 15 godina vlasti napravili razvijeni centar ovog dijela Republike Srpske.

“Izgradili smo fakultete, studentske centre, škole, vrtiće, sportske dvorane, tunele poput onog u Stambulčiću, puteve kojima se isti taj Šarović svakog dana vozi na posao. Uložili smo milione u Olimpijski centar na Jahorini, od koje smo napravili najljepši zimski turistički centar u regionu. U Istočnoj Ilidži, u kojoj SDS za 30 godina vladavine nije napravio ni zgradu opštine, mi smo podigli Administrativni centar Vlade Republike Srpske i, zajedno sa našim velikim prijateljima u Beogradu, izgradili modernu bolnicu ‘Srbija’, koja predstavlja projekat od životne važnosti za sve građane sarajevsko-romanijskog regiona”, naveo je Košarac.

On je pozvao Šarovića da pokaže ili javno saopšti šta je to što je iza njega ostalo, osim plaćenih, lažnih političkih pamfleta u medijima.

“Punih pet godina, mimo izborne volje građana Republike Srpske, Šarović je vladao zajedničkim institucijama u Sarajevu, zajedno s njegovim prijateljima iz SDA. Krili su se po ćoškovima i opstruisali sve dobro iz Republike Srpske, uključujući i referendum o Danu Republike Srpske, 9. januaru, kojeg i danas s ponosom proslavljamo. Uprkos ogromnoj podršci koju su im stranci pružali, iza njihove petogodišnje vladavine u Sarajevu nije ostalo ništa osim 14 prioriteta Evropske komisije, koje BiH teško može da ispuni”, upozorio je Košarac.

Prema njegovim riječima, Šarovićeva sklonost da se dodvori SDA i strancima mnogo je koštala Republiku Srpsku i njene aktuelne predstavnike u zajedničkim institucijama BiH.

“Naviknuti da dobiju sve što hoće od Šarovića i njemu sličnih, Bakir Izetbegović i SDA, baš kao i neki strani činovnici i diplomate, počeli su da se ponašaju kao vladari BiH, da krše dejtonski Ustav i zakone, da ignorišu političku volju Srba i Hrvata. Takvo ponašanje i djelovanje dovelo je BiH do najteže krize od Dejtona do danas, krize u kojoj Mirko Šarović i dalje lovi u mutnom, zapošljavajući u Sarajevu svoj odani kadar i pišući lažne političke pamlete. Okani se, Mirko, ćorava posla. Mi te dobro poznajemo”, poručio je Košarac u izjavi za Srnu.

Autor: SRNA/ATV