U Prijedoru je večeras otvoren 15. Međunarodni festival pozorišta “Zlatna vila” tokom kojeg će do 16. oktobra publika moći da vidi četiri predstave u takmičarskom programu, kao i još dvije u revijalnom.

Festival je ispred Gradske uprave Prijedor otvorila vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za društvene djelatnosti Monja Kasalović koja je istakla da je grad ove godine ispratio mnoge manifestacije i događaje kao pokrovitelj i kao organizator. Ona je dodala da se u godini punoj izazova, prije svega zbog pandemije koronavirusa, koja je uticala kako na društveni, tako i na ekonomski aspekt života, i zasigurno ostavila trag, morao pomjerati datum održavanja samog festivala.

” Uprkos svemu, srećni smo što evo ovdje, večeras i sa ponosom ipak otvaramo naš 15. Međunarodni festival pozorišta i svim ljubiteljima pozorišne umjetnosti želim da u narednih nekoliko dana uživaju u ovim pozorišnim ostvarenjima , a svim učesnicima, koji su doputovali iz okruženja, želim da se ugodno osjećaju u Prijedoru i Republici Srpskoj”, poručila je Kasalovićeva.
Vršilac dužnosti direktora Pozorišta Prijedor Srđan Kneginjić je izjavio novinarima da je ovaj festival veliki podsticaj i to ne samo za pozorište već i za čitav region.
” Mislim da je ovo jedna dobra kulturna stvar i dobra kulturna sfera koja se održava u našem gradu”, rekao je Kneginjić.
Nakon ceremonije otvaranja takmičarski dio 15. izdanja Festivala započelo je Narodno pozorište Republike Srpske sa predstavom “Zločin i kazna” u režiji Dušana Petrovića.
U revijalnom dijelu festivala , sutra će se od 18:00 časova predstaviti glumac Zijah Sokolović sa monodramom “Lijevo, desno, glumac”.Od 20:00 časova će umjesto predstave ” Logorilijada” Hrvatskog narodnog kazališta Mostar biti izvedena predstava” Ajmo na fuka” koja je koprodukcijski projekat Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru i Narodnog pozorišta Mostar. Autor i reditelj predstave je Dragan Komadina.
Žiri festivala čine Željko Hubač, Zijah Sokolović i Tomislav Čadež. Takođe, publika će svake festivalske večeri moći da glasa nakon predstave.
Osim nagrade publike, žiri će dodijeliti nagrade za najbolju predstavu u cjelini, najbolju režiju, najboljeg glumca i glumicu, najbolju scenografiju, najbolju kostimografiju, najbolju autorsku muziku i najboljeg mladog glumca ili glumicu. Žiri može dodijeliti i dvije specijalne nagrade.
Organizator festivala je Pozorište Prijedor, generalni pokrovitelj grad Prijedor, pokrovitelj Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a sponzor nagrade za najbolju predstavu kompanija “Arselor Mital Prijedor”.
U Prijedoru se od 1993. do 2006. godine održavao festival “Kočićeva srpska scena”. Iako koncepcijski različit, festival je nastavljen 2019. godine na tradiciji prethodnog i stoga je odluka organizatora da uz naziv tadašnjeg Međunarodnog festivala pozorišta “Zlatna vila” stoji i redni broj 14, a na ovogodišnjem 15.

Izvor: prijedorgrad