U Beogradu se danas održava Samit nesvrstanih, povodom obilježavanja 60 godina od osnivanja Pokreta nesvrstanih. Samitu prisustvuje srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Iz Kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH najavljeno je da će Dodik imati i više bilateralnih sastanaka sa zvaničnicima zemalja učesnica ovog dvodnevnog skupa.

Foto: Tanjug

Foto: Tanjug

– Veliki značaj pridajemo obilježavanju 60. godišnjice Pokreta nesvrstanih, hvala dragom prijatelju, srpskom članu Predsjedništva BiH, Miloradu Dodiku, što je i danas sa nama u Beogradu – napisao je Vučić na svom instagram nalogu.

 

Dodik je sinoć izjavio da će na marginama Samita sagovornike upoznati o situaciji u BiH sa pozicije predstavnika srpskog naroda, odnosno Republike Srpske u Predsjedništvu BiH.

– Neću ovdje iznositi stavove Predsjedništva BiH jer nisam ni došao u toj poziciji. Nisam šarlatan kao što su /članovi Predsjedništva BiH Šefik/Džaferović i /Željko/ Komšić koji pokušavaju da se lažno predstavljaju, ja se ne predstavljam lažno – rekao je Dodik.

On je ponovio da je u Beogradu u kapacitetu srpskog člana Predsjedništva BiH, te da neće ništa izvan toga ni reći, niti preuzeti obavezu u ime BiH, jer nije tu u ime BiH.

– Na ovaj samit smo pozvani sva trojica /članova Predsjedništva BiH/ posebno. Oni su rekli da neće, evo ja sam tu, ali ja neću govoriti u njihovo ime, kao što oni znaju otići u UN ili bilo gdje pa pričaju kao da to govori BiH, što je lažno predstavljanje do mjere bezobrazluka da ignoriše dva naroda – Srbe i Hrvate – naveo je Dodik.

Na Samitu, čiji su domaćini Srbija i Azerbejdžan, učestvuje nekoliko predsjednika i premijera, šefova diplomatija i brojnih delegacija.

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov u Beograd je došao kao gost skupa u čast osnivanja Pokreta nesvrstanih, budući da Rusija od jula ove godine ima status zemlje posmatrača, kao i Srbija.

Na Andrićevom vencu u Beogradu sinoć je održana radna večera koju je upriličio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, a na kojoj su bili i Dodik, Lavrov i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Prethodno je održan sastanak Vučića i Lavrova.

Sa šefom ruske diplomatije sinoć je razgovarao i srpski član Predsjedništva BiH. Dodik je ocijenio da je to bio jedan sveobuhvatan razgovor u kome je bilo riječi i o situaciji vezanoj za zapadni Balkan.

Autor: RTRS