U nadi da će svojoj deci pružiti samo najbolje, roditelji mogu i da pogreše. Na osnovu najčešće postavljanih pitanja na forumu portala Fatherly.com američki psiholog, Majkl Liri otkriva koje su to greške modernog roditeljstva koje roditelji ponavljaju.

1. Dajete deci prevelik izbor

Želiš li ovo ili ovo? Ne, deca često žele nešto treće. Mnogi roditelji misle da je bogat izbor dobar za dete, ali činjenica je da deci zapravo ne treba izbor – potrebno im je da vi budete njihov vodič, a ne da ih zatrpavate izborom koji ih zbunjuje i daje im prostora da postanu previše izbirljivi.

2. Previše ih hvalite za sve što urade

Lako je navići se na pohvalu pa deca koju hvale za svaki korak i svaku radnju bukvalno postaju zavisna od pohvala i na nju više ne gledaju kao na podsticaj već obavezu koju roditelj mora da ispuni da bi se dete osećalo dobro zbog svega što je učinilo. Ne zbog radnje, pomaka, uspeha, već zbog vaše pohvale.

3. Trudite se da ih usrećite uvek i svuda

Zadatak deteta je da nauči kako da usreći samo sebe, a ne da stalno čeka vas koji ćete ih usrećiti. Dete će tako svaki dan biti sve dalje i dalje od razumevanja šta je prava sreća.

4. Previše ih mazite i povlađujete im

Vremenom će njihov cilj postati ono što nijedan roditelj ne želi – kada se previše povlađuje detetu, ono vremenom nauči kako da manipuliše i natera vas da mu povlađujete još više. Dajte im šaku – ma koliko god vas voleli i cenili, uskoro ih ni ruka neće zadovoljiti, piše Index.hr.

5. Već aktivno dete pokušavate što više da aktivirate

Dete koje je teško zadržati “normalnim” u ovim hladnijim danima roditelji često upišu na nekoliko aktivnosti, misleći da im time daju prostora i vremena da se ispucaju, ali deca tako često počinju da pregorevaju pa je teško razlikovati da li su i dalje toliko aktivna jer su navikli na to, ili su toliko (hiper)aktivna jer ne znaju šta da rade od toliko aktivnosti. Aktivnoj deci potrebno je ponekad dati prostor za dosadu.

6. Smatrate ih prepametnim

Budimo realni, neki roditelji svoje dete hvale na sva usta nazivajući ih pametnim malim glavicama samo zato što su se (ponovo) obukla sama. Nije loše biti podrška svom detetu, ali sve ima svoje granice, jer s previše pohvala i “pametnih” prideva dete će vremenom početi da shvata da je ono jedino pametno. To vodi aroganciji koju realno, niko ne voli.

7. Vera i ideologija od ranih dana

Roditelji često misle da će dete usmeriti na pravi put ako im već od najranijeg uzrasta usade osnove vere i ideologije, ali deca su realno premala da bi shvatila tako velika pitanja. Potrebno je ipak da prođe neko vreme, jer će u suprotnom deca biti konfuzna i zbunjena.

8. Ćutite o tabu temama

Ako ćete pred decom ćutati o tabu temama kao što je seks i novac – to ne znači da će dete te teme zaobići u životu. Zato umesto da roditelj bude taj koji će svom detetu u poverenju reći štošta o važnim životnim temama, ćutanje o njima vodi tome da će dete takve odgovore početi da traži u drugim ljudima. Mimo vas, odnosno, vama iza leđa.

9. Previše ih grdite zbog grešaka

Nije dobro hvaliti ih za svaku sitnicu, ali isto tako nije dobro biti preterano kritičan kada je reč o njihovim greškama. Zapamtite da kod odraslih ljudi konstruktivna kritika može uticati na poriv za usavršavanjem, ali kod dece takav pristup baš i ne pali. Čak šta više, previše kritike vodi tome da dete počne da odustaje, a želja za perfekcijom učiniće ih frustriranim ako pogreše.

10. Posramljivanje, ignorisanje, pretnje

Dok neki roditelji greše blagim pristupom, popuštanjem i pohvalama, neki odlaze u drugu krajnost pa vaspitne metode temelje na posramljivanju, ignorisanju, pretnjama. Ni jedan ni drugi pristup jednostavno nisu dobri jer nemaju ni meru ni umerenost, i dok će dete u prvom slučaju postati arogantno, razmaženo, s previše očekivanja od drugih, u drugom slučaju dete će postati sena svoje sene – dete u strahu od neuspeha s uništenim samopouzdanjem koje je posledica pretnji i vaspitanja kojima su narušeni njihova sigurnost i poverenje u roditelja.

Izvor: prva.rs