Na etiketama mnogih perjanih jakni stoji upozorenje da ne smiju prići ni blizu veš mašine nego da treba da se nose na hemijsko čišćenje, dok je za neke mašinsko i ručno pranje ipak dozvoljeno

Međutim, prilikom pranja u mašini na većini jakni se pojave grudvice perja, što u velikoj mjeri otežava sušenje.

Žene sa foruma ana.rs za ovaj problem imaju genijalan trik.

– Sve perjane jakne perem sa tri teniske loptice, to je pravilo. Čak i na jednoj jakni iz Amerike na etiketi na unutrašnjoj strani stoji detaljno objašnjenje. Kasnije ide u sušilicu sa sve tim lopticama (možete ovaj korak i preskočiti ako nemate sušilicu), i bude sasvim normalnog oblika kad se osuši, kao i pre pranja – napisala je jedna korisnica foruma ana.rs, a mnoge su se odmah složile da ovaj trik zaista “radi”.

– Rastrese perje i jakna bude u početnom stanju kad se izvadi iz mašine i osuši. Ne skupljaju se gromuljice kao kada se pere bez loptica -. pojasnila je druga članica.

Pored teniskih loptica bez kojih više nećete nikad prati zimske jakne, evo još nekoliko korisnih saveta.

Nemojte prati više jakni odjednom

Perjana jakna se tokom pranja naduje i zauzme većinu prostora unutar bubnja stoga nemojte prepuniti mašinu i perite samo jednu jaknu.

Ne koristite klasični deterdžent

Poželjno je da jakne od perja perete s tečnim deterdžentom za osjetljivo rublje ili pak specijalizovanim deterdžentom za ovaj tip odjeće.

Program za osjetljivo rublje

Svaka mašina ima drugačije programe, ali za pranje jakni od perja uvijek birajte one za osjetljivo rublje tokom kojeg temperatura vode ne prelazi 30 ili 40 stepeni.

Izbjegavajte centrifugu

Jakne od perja ne morate da perete više od jednom ili maksimalno dva puta godišnje, a kada ih perete nemojte koristiti centrifugu.

Izvor: Srpskainfo