U Republici Srpskoj prestaju da važe Inckove izmjene Krivičnog zakona BiH, kojima se krivično kažnjava “negiranje genocida i drugih zločina”.

U Službenom glasniku objavljen je Ukaz predsjednice Željke Cvijanović o proglašenju ovog, kao i Zakona o dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske u kojem se zabranjuje omalovažavanje Republike Srpske.

Srpski član Predsjedništva Milorad Dodik, uvjerava da će Srpska obezbijediti poštovanje svojih zakona.

Bakiru Izetbegoviću ponovo je glavni adut međunarodna zajednica i Ustavni sud, sa stranim sudijama, od kojih očekuje da odluku poništi.

Inckov zakon na teritoriji Srpske ne važi, a svi protiv kojih budu pokrenuti eventualni procesi po tom osnovu, mogu da računaju na institucionalnu pomoć iz Srpske, kategoričan je srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik. Ni najave da bi ovaj zakon, koji je Parlament Srpske usvojio na posebnoj sjednici 30. jula, mogao pasti na Ustavnom sudu BiH, neće, kaže, bitnije uticati na njegovu primjenu.

– Ustavni sud Republike Srpske je rekao da je to u redu, prošli smo proceduru. Vjerovatno će to doći do Ustavnog suda BiH, koji će po inerciji sve što je doneseno u Republici Srpskoj smatrati nevažećim, ali ja moram da poručim da će zakon koji je usvojila Narodna skupština Srpske važiti. Nakon toga, nema potrebe da ponovo idemo u NSRS – istakao je Dodik.

Kako će to izgledati u praksi, sa sigurnošću ne mogu da kažu ni pravni eksperti.

– To teško mogu da vam kažem, vidjećemo. To zavisi od ponašanja tužilaca, zavisi od bojnih drugih faktora, da će biti jednostavno, neće – naveo je Radomir Lukić, profesor ustavnog prava.

Ne da neće biti jednostvno, nego uopšte neće biti moguće, poručuju bošnjački funkcioneri. Lider SDA, Bakir Izetbegović u petak stiže u Banjaluku, kako bi sa potpredsjednicima SDA sa područja Republike Srpske, kao i bošnjačkim predstavnicima u Narodnoj skupštini i Vijeću naroda dogovorio dalje korake.

– Mislim da se neće moći provesti u praksi, da će na to sada da idu raznovrsne apelacije, reakcije, odluke Ustavnog suda ili OHR-a – smatra Izetbegović.

Primjenu zakona, koje je Narodna skupština jednoglasno usvojila, više niko ne može spriječiti, a posebno nepostojeći visoki predstavnik, poručio je Dodik.

Ne može se više, kaže, spriječiti ni povratak izvornom Dejtonu, odnosno vraćanje prenesenih i oduzetih nadležnosti sa Srpske na BiH, o čemu bi Parlament uskoro trebalo da raspravlja.

Međutim, već sada je jasno da jednoglasne podrške ovaj put neće biti. Za SDS i PDP ove najave su put u neizvjesnost, nove konflikte i izolaciju, a iz DNS poručuju da podržavaju povratak izvornom Dejtonu i samostalnost Srpske, ali da nisu uvjereni u iskrenost vladajuće koalicije.

– Nek gospoda iz vladajuće koalicije, odnosno konkretno SNSD, pokažu ozbiljnost i nek sprovedu dosadašnje zaključke NSRS. DNS je spreman da ih, nakon toga, podrži u svim ostalim zaključcima – naveo je Nenad Nešić, predsjednik DNS-a.

Sa podrškom opozicije ili bez Srpska će pokrenuti proceduru vraćanja oduzetih nadležnosti, jasan je Dodik, koji je odbacio i navode iz PDP-a da za te namjere nema ničiju podršku, pa čak ni Srbije ili Rusije.

– Јa sam bio na nekom sastanku drugačijeg tipa, na kome postoji razumijevanje da se Dejtosnki sporzum treba očuvati, da je to međunarodni sporazum iza kojeg stoji i Rusija, da sve ono što se radi ovdje mora da bude konsenzus naroda i entiteta. Sve to nije bilo. Prema tome, ja iz toga izvlačim da je Borenović vjerovatno dobio tu informaciju iz britanske obavještajne službe, da se to nije desilo. Ali to je čisto propagandna priča. Ozbiljni ljudi ne govore o detaljima, ali on govori. Јa, eto, neću, ali sam uvjeren da smo na pravom putu – istakao je Dodik.

O svemu su se oglasili i iz Boračke organizacije Republike Srpske.

Pozvavši na jedinstvo srpskog naroda i političkih stranaka, poručuju da je krajnje vrijeme da se zaustavi degradacija prava srpskog naroda, vraćanjem na dosljednu primjenu Ustava BiH i izvornog Dejtonskog sporazuma.

Sve predstavnike u zajedničkim institucijama pozvali su da se, u slučaju nemogućnosti rješavanja nagomilanih problema, stave na raspolaganje srpskom narodu.

Autor: RTRS