Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zatražio je od NATO saveza da radi svoj posao na Kosovu i Metohiji, a od kosovskih Albanca da ne sprovode nasilje nad Srbima, ističući da će, ukoliko se teror nastavi, Srbija zaštititi živote srpske djece i u toj borbi pobijediti.

Vučić je u razgovoru sa Srbima u Raški, organizovanom nakon novog upada specijalaca Rosu na sjever KiM i ranjavanja Srbina Srećka Sofronijevića /36/, okupljeni narod i njegove političke predstavnike zamolio da ga saslušaju, iako mu je, kako je naglasio, jasno da su se oni već dogovorili kako će da odgovore Prištini.

Na zahtjev građana i predstavnika Srpske liste da im kaže da li će Srbija i njena vojska biti uz njih i stati iza njih, kao i na poruke da će Prištini odgovoriti građanskom neposlušnošću i bojkotom lokalnih izbora, zakazanih za nedjelju, 17. oktobra, Vučić je odgovorio da bi volio da su odlučili drugačije, iako razumije njihov gnjev i emocije.

– Plašim se da u Prištini imamo nekoga ko je potpuno iracionalan. Imamo i neke zlonamjerne u međunarodnoj zajednici, koji ovdje žele sukobe i hoće da nas uvuku u njih. Oni bi da se sve uruši, jer tako lakše mogu da upravljaju procesima – ocijenio je Vučić.

 

Prema njegovim riječima, cilj zlonamjernih krugova u međunarodnoj zajednici nije samo nezavisno tzv. Kosovo, već i slabljenje Srbije.

– Priština je i za ovo što je uradila danas imala podršku jedne države. Ta država je članica Kvinte i nije nijedna zemlja EU, ali to ne znači da ih oni ne bi podržali, jer su ovo već izvodili i sa Hašimom Tačijem, planirajući da pod izgovorom borbe protiv kriminala, zauzmu sjever KiM – naveo je Vučić.

On je naglasio da zapadne sile ni danas nisu rekle da su Albanci krivi za nešto i da se ne sekiraju zbog toga, baš kao ni premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti i prištinska vlast.

– Ovi današnji lideri u Prištini misle da mogu da rade šta god hoće, da imaju pravo da ubijaju Srbe i da su ranjavanjem Srećka Sofronijevića učinili bogougodno djelo – rekao je Vučić.

On je dodao da je odmah poslije upada prištinskih specijalaca pozvao specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka.

– Pozvao sam ga i rekao: “Zauzdajte ih ili ćemo ih mi zauzdati”. Oni su mi rekli da rade na tome i onda ih natjerali da se povuku – naveo je Vučić.

Prema njegovim riječima, iz Prištine su se pred strancima prvo pretvarali da ne znaju o čemu je riječ da bi tek kasnije priznali da su sve dogovorili sa jednom od pet zemalja Kvinte.

On tvrdi da je 20 puta razmislio prije nego što je prvi put rekao da Srbija neće dozvoliti “Oluju” ili pogrom nad srpskim narodom.

– Zato sam danas odmah došao ovdje. Јa ne mogu da vas pozivam da ulazite u sukobe sa bilo kim. Razumio sam vašu odluku iako bih volio da ste još malo razmislili. Razumijem vas, ali ne mislim da je to najpametniji izbor. Ali, šta god da se desi i kako god da se desi, Srbija će uvijek biti uz vas – poručio je Vučić.

 

Sastanku u Raški prisustvovali su i ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin, ministar odbrane Nebojša Stefanović, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović i direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Poslije tog skupa, Vučić i Vulin obišli su pripadnike Žandarmerije u Kraljevu, kojima je predsjednik Srbije rekao da će državni vrh učinti sve da sačuva mir.

– Čuvaćemo mir gotovo po svaku cijenu. Ali, ako ne budemo imali izlaza i ako nam budu ubijali ljude, moraćemo da zaštitimo naš narod, a to će značiti da ćemo da pobedimo. Nema predaje, nema povlačenja! – poručio je Vučić.

Autor: SRNA/RTRS