Poslije šest mjeseci pripremnog rada na inicijativama koje odgovaraju na potrebe mladih, ali i ostalih građana Prijedora, projekat „Održiva udruženja za jaku zajednicu” okončan je predstavljanjem prijedloga mladih za unapređenje života u lokalnoj zajednici na mini Sajmu održanom u srijedu u Prijedoru.

ealizaciju skupa podržali su predstavnici različitih struktura, te su se tokom otvaranja prisutnima obratili Lazar Gajić, savjetnik u Gradskoj upravi Prijedora i Bojana Urumova, šefica Kancelarije Savjeta Evrope u BiH, dijeleći korisne informacije i ohrabrujući mlade za nastavak procesa.

O različitim mogućnostima koje se nude kroz Mozaik fondaciju, sa prisutnima je razgovarao i Željko Pauković, direktor programa Omladinska banka, nudeći im na ovaj način dodatni spektar informacija od budućeg značaja za njihov samostalni rad.

Gajić je istakao da je Gradska uprava Prijedor orijentisana ka potrebama mladih, sa ciljem unapređenja položaja mladih koji svoje aktivnosti realizuju kroz civilni sektor.

FOTO: SINDIKAT UPRAVE RS
FOTO: SINDIKAT UPRAVE RS

– Gradska uprava Prijedor se od prvog inicijalnog razgovora sa predstavnicima Sindikalno edukativnog centra stavila na raspolaganje u vezi sa realizacijom ovog projekta i siguran sam da ćemo i u budućnosti biti na usluzi mladima i civilnom sektoru, a sve kako bi se unaprijedio društveni život Prijedora – istakao je Gajić.

Božo Marić, predsjednik Sindikalno edukativnog centra, istakao je da su, poslije šest mjeseci učenja i intenzivnog rada na projektnim idejama koje oslikavaju prioritete zajednice, lokalna udruženja oblikovala prijedloge, pozivajući sve mlade, ali i druge zainteresovane građane da i sami uzmu učešća u diskusiji o predstavljenim prijedlozima. Utičući na taj način na kreiranje novih sportskih, obrazovnih i kulturnih sadržaja regije Prijedor.

Odgovarajući na poziv, predstavnici različitih omladinskih struktura uzeli su učešća u interaktivnim prezentacijama, i sami dajući doprinos daljem razvoju predloženih ideja.

Projekat je počeo obukom na kojoj su 24 mlade osobe iz šest udruženja učile o tome kako se uspješno vodi jedno udruženje, usvojili nova znanja o pisanju i sprovođenju projekata, kao i na koji način da promovišu svoje organizacije i aktivnosti koje realizuju.

Uslijedili su redovan prenos znanja i onlajn sastanci u cilju rada na konkretnim projektnim idejama učesnika, a najkvalitetniji prijedlozi predstavljeni su zajednici, pokazujući da su kreirani upravo prema lokalnim prioritetima. Na ovaj način su i sami mladi pokazali koliko aktivni mogu biti kada je u pitanju davanje kvalitetnih prijedloga i ideja za unapređenje života zajednice. Svi zainteresovani bili su u prilici da na Sajmu ideja vide i čuju detalje ovih prijedloga za bogatiji život zajednice i ujedno utiču na njihov dalji razvoj razmjenom ideja.

FOTO: SINDIKAT UPRAVE RS
FOTO: SINDIKAT UPRAVE RS

Osim toga, glavni ekspert na projektu Aleksandra Knežević, prateći potrebe procesa, ali i interesovanja uključenih pojedinaca i udruženja, održala je posebno tematsko predavanje za prisutne, baveći se praktičnim savjetima za sastavljanje budžeta, kao i pregledom potencijalnih donatora, od nacionalnog do međunarodnog nivoa, na ovaj način dodatno proširujući znanja i informacije učesnika procesa.

Iako je epidemiološka situacija u velikoj mjeri uticala na odziv predstavnika međunarodnih organizacija, sa svim relevantnim strukturama obavljeni su razgovori i biće im prosljeđeni materijali od značaja kako bi se upoznali sa izrađenim prijedlozima iz lokalne zajednice. Projekat „Održiva udruženja za jaku zajednicu“ provodi Sindikalno edukativni centar uz podršku Evropske omladinske fondacije Savjeta Evrope.

Izvor: Srpskainfo