Analitičar Dragomir Anđelković je rekao da Zapad razumije samo direktan pristup i hrabrost, te da je hrabrost srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika već odavno pokazala rezultate, jer da nije nastupio tako energično kao što sad radi, nego na blaži način, Republika Srpska bi bila obesmišljena.

– On je sprečio da se realizuje taj plan. Јer Dodik shvata da, ako smo čvrsti u nameri, mi možemo da postignemo šta hoćemo. Mi smo stvorili Republiku Srpsku kada je Zapad bio mnogo moćniji i bila bi sramota da danas dopustimo da je neko ruši, kada se već svet izmenio nama u prilog – rekao je Srni Anđelković.

On je naveo da se zapadne zemlje ponašaju neokolonijalno kada god mogu to da rade, ali kada naiđu na otpor i da neće ići sve lako ono što su naumile, onda se često povlače, jer nisu spremne, da trpe bilo kakve posljedice po sebe.

– Stoga je Dodikov pristup jako dobar. Јasno staviti do znanja na šta smo spremni, a na šta nismo, te jasno reći da smo spremni da se borimo, jer to destimuliše nove nevolje. Metiljav pristup, popustljivost i oklevanje – privlače nevolje – istakao je Anđelković.

Kada bi srpski političari nastupali kao kao Dodik, Anđelković smatra da bi položaj srpskog naroda bio mnogo snažniji generalno, od Republike Srpske do Kosova i Metohije.

Јer, dodao je on, Zapad prepoznaje samo snagu, a Srbi danas imaju mnogo bolji geopolitički kontekst, nego prije 20 godina.

– Imamo Rusiju i Kinu, i u takvim okolnostima u stanju smo da se suprotstavimo, ako nas neko pritiska. A to zna i Zapad. Ako pokažemo da smo spremni da se borimo, neće nas pritiskati. Ako oklevamo, onda će nas ozbiljno pritisnuti. I to je najveći problem – oklevanje i strah kod dijela političara, a Dodik je suprotnost tome – rekao je Anđelković.

Autor: SRNA/RTRS