Najmlađa ali jedna od najljepših jedinica u MUP-u Republike Srpske – jedinica Žandarmerije, konjica i službeni psi. Proveli smo sa njim dana, i u gradu tokom kontrole, ali i u centru za obuku gdje je ova jedinica smještena.

Atina, Luna, Vihor, Herkul, Atila, Vinetu, Jarilo, Dedun, Volos, Pegaz. Tako se zovu konji koje koristi jednica Žandarmerije, konjica i službeni psi MUP-a Republike Srpske. Za njih je zaduženo 12 policajaca konjanika. Šest konja koje korsiti ova jedinica je rase lipicaner i to sa ergele „vučijak“, dok su preostalla četiri njemačka sportska konja.

Niz je zadataka koje ova najmlađa jedinica obavlja, prije svega uloga im je da spriječe narušavanje javnog reda i mira. Ali za sada takav zadatak nisu morali da obavljaju. Više puta su bili zaduženi za obezbjeđenje okupljanja, ali najčešće su zaduženi za patroliranje.

„Što se tiče djelovanja i konkretnih zadataka, jeste obezbjeđenje javnoh skupova, pozorničko-patrolna djelatnost, uspostavljanje narušenog javnog reda i mira“, rekao je  Draško Kajkut, zamjenik komandira jedinice Žandarmerije – konjica i sluzžbeni psi.

Pažnju plijene gdje god se pojave. Na banjalučkim ulicama često su viđene, najčešeće po dvije patrole obiđu nekoliko lokacija.

Opširnije pogledajte u prilogu.

Izvor: ATV