Dok jedni još uvijek razmišljaju da li da se vakcinišu, drugi nemaju dilemu. Treću dozu protiv virusa korona primiće čim za to budu imali priliku. A osobe starije od 65 godina, hronični bolesnici, radnici i korisnici staračkih domova, zdravstveno osoblje i prosvjetari u Republici Srpskoj to će moći već od ponedjeljka.

Treću dоzu mogu da prime oni koji su revakcinisani prije najmanje šest mjeseci, bez obzira na to kojom vakcinom. Treća doza, kažu epidemiolozi, ne mora da bude ista kao prve dvije.

“To su vakcine koje mi već imamo na stanju, dakle buster doza nije vakcina koja je različita od onih koje smo primali. To je potpuno ista vakcina koju samo dajemo u još jednoj dodatnoj dozi u momentu kada smo primijetili da onaj imunitet koji smo dobili u prve dvije doze već počinje da slabi”, rekla je Jela Aćimović, epidemiolog Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Uskoro će i sezona gripa od koje građane najbolje štiti vakcina. Ta ne isključuje onu protiv korone, a čak je moguće obje primiti istovremeno, kažu epidemiolozi.

Izvor: ATV