Nikada ne bih žrtvovao mir za Republiku Srpsku. Dalje od pravne i političke borbe se neće ići. To je jasna poruka Milorada Dodika za sve koji ovih dana prizivaju sukobe i zveckaju oružjem. A to rade u drugom enititetu – od ratnohuškačih izjava do sramnih plakata u centru Sarajeva.

“To su samo oni zlonamjerni koji pokušavaju da naprave još više zla ovdje. Pokušavaju da ispričaju priču o nekom sukobu, ratu. Niko ovdje ne potencira nikakav sukob, a ni rat. Ali očigledno ima nekih, pogotovo ovih koji su izvještavali kad je ovdje bio rat, to izgleda egzotično pa onda pokušavaju da naprave neku vrstu priče”, rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Od sukoba neće biti ništa, poručuju iz Republike Srpske.  Za tako nešto ne postoji mogućnost.

“Postoje oružane snage BiH, postoji policija. Ne postoji služenje vojnog roka, to je prije svega. Nemate ljudski potencijal, nemate obučenu vojsku. Mladići nemaju vojnu obuku. Da biste rukovali, sa topovima, tenkovima i oružjem za ratovanje, mora biti obučena vojska”, rekao je Milan Tegeltija, savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH za pravna pitanja.

Fabrička podešavanja, ili vraćanje otetih nadležnosti, cilj je vlasti Srpske. Što se opozicije tiče, za tako nešto trebalo bi glasati u Parlmantarnoj skupštini BiH, ali pitati i Bakira Izetbegovića i Drgana Čovića.

“Mi nemamo ništa protiv da gospodin Dodik sjedne sa njima i sa njima se dogovori da se sve to vrati Republici Srpskoj. Mi mu želimo zaista uspjeh u tome i pretpostavljam da će imati adekvatne sagovornike”, rekao je Mirko Šarović, predsjednik SDS-a.

“Šta treba da čekamo 100 godina dok Ustavni sud BiH sa tri stranca, Albancem, Njemcem i ne znam ko je treći imaju uvijek većinu da nam sve to uradi. Pa ćemo opet pokušavati da idemo dole u Parlament zamoljavati Bakira koji sad kada se prepao hoda po Banjaluci šalje poruke  traži da se sastane sa nekim od nas”, rekao je Milorad Dodik srpski član Predsjedništa BiH.

Od nametanja zakona od strane visokih predstavnika pa do odluka Ustavnog suda BiH, Republici Srpskoj su oduzeta Ustavna prava i nadležnosti. Rukovodstvo Srpske donijelo je odluku da sve to vrati, uz poruku da više nema nazad. O povlačenju saglasnosti sa Oružanh snaga BiH, Uprave za indirektno oporezivanje i Pravosuša BiH, uskoro će odlučivati Narodna skupština Republike Srpske.

Izvor: ATV