Hrvatski svjetski kongres u Njemačkoj zahtijeva hitno povlačenje konzula Bosne i Hercegovine u Frankfurtu, Admira Atovića.

U saopštenju koje potpisuje predsjednik ove organizacije, Franjo Akmadža, podsjeća se da se 15. oktobra u „Berlinskom magazinu“ pojavio onlajn članak u vezi sa diplomatskim incidentom u kome je konzul Admir Atović pozvao muslimane u BiH da uzmu oružje.

– Nakon poziva konzula Admira Atovića, očekivali smo od ambasadora Bosne i Hercegovine u Berlinu, gospođe Jadranke Vinbov, da se distancira od poziva na oružje. Koliko znamo, to se još nije dogodilo, pa pozivamo na brzu reakciju – kažu u Hrvatskom svjetskim kongresu u Njemačkoj.

Ističu da poziv na mržnju za naoružavanje Bošnjaka prijeti krhkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i, u stvari, može dovesti do krivičnog djela u Bosni i Hercegovini i Njemačkoj.

– Pozivamo bosanskohercegovačkog konzula da se javno izvini i pojasni svoj poziv za naoružavanje muslimanskih Bošnjaka. Takođe tražimo hitno povlačenje konzula Admira Atovića iz Generalnog konzulata u Frankfurtu na Majni. Molimo sve političke aktere da razgovaraju s ambasadorkom Bosne i Hercegovine, Jadrankom Vinbov, zbog preduzimanja mjera i neodobravanja takvog radikalnog razmišljanja i djelovanja. Pozivamo na konstruktivan i stabilizujući pristup incidentu – piše u saopštenju.

Podsjećamo, Atović je na svom Tviter nalogu napisao da „sto hiljada Bosanaca s iskustvom rata trenutno živi u Bosni“.

– Municija u Konjicu i Goraždu! Haubice u Travniku! RPG-ovi u Hadžićima! Itd. Uzdaj se u se i u svoje kljuse! Znaju ovi da ovo nije šala i da bosanska snaga nije mala maca! Ef. Velić… Allahu Ekber – napisao je Atović, koji je potom obrisao svoj nalog na društvenoj mreži.

Danas je Ministarstvo inostranih poslova (MIP) BiH zatražilo od konzula BiH u Frankfurtu Admira Atovića hitno izjašnjenje u vezi s njegovim navodima objavljenim na Tviteru u kojem “poziva Bošnjake na novi rat protiv Srba i Hrvata”, rečeno je u ovom ministarstvu.

Izvor: Srpskainfo