Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je večeras za RTRS da ništa ne smije zamagliti borbu za izvorne nadležnosti Republike Srpske, te da neće odustati od vraćanja prava koja su joj visoki predstavnici oduzeli.

– Mi ne uzimamo od BiH ništa što joj je Ustavom dato, ali ono što je visoki predstavnik nepravno uradio to ćemo uzeti u svoje ruke i upravljati tim – istakao je Dodik u Dnevniku plus.

Dodik je podsjetio da su visoki predstavnici u BiH nametnuli 140 zakona, čime su mijenjali ustavni poredak, te da Republika Srpska neće odustati od vraćanja otetih nadležnosti.

– Razlozi za to su zakon koji je nametnuo Valentin Incko, Ustavni sud BiH, ministar koji otkaže vojnu vježbu sa Srbijom, ministarka spoljnih poslova Bisera Turković koja ide po svijetu i predstavlja isključivo svoju politiku i politiku svoje stranku, zatim Željko Komšić koji se lažno predstavlja u Savjetu bezbjednosti UN, te Kristijan Šmit koji se predstavlja kao visoki predstavnik a to nije. U tim nesređenostima, šta je važnije od očuvanja digniteta Republike Srpske – rekao je on.

Dodik je naveo da su njegovi saradnici i krug ljudi oko njega znali da je glavni cilj bio ne dozvoliti promjene Ustava BiH, jer se znalo da će doći vrijeme vraćanja na ustavne pozicije.

Govoreći o izjavi predsjednika SDS-a Mirka Šarovića da su i oni za vraćanje nadležnosti Republici Srpskoj, ali kroz parlament BiH, Dodik, koji je i lider SNSD-a, rekao je da će SNSD podržati “sve što Šarović tamo predloži, kao na primjer ukidanje Zakona o vojsci”, ali da “Šaroviću nije jasno da to tamo ne može uspjeti”.

– Nas to ne sprečava da postupamo u skladu sa Ustavvom, jer ne može biti zakon jači od Ustava koji je najvažniji pravni akt – rekao je Dodik.

On je dodao da SDS “nema veze sa onom političkom strankom koja je povela narod”, jer, kako kaže, sadašnji kapacitet i programski profil uopšte nije isti.

– Nažalost, oni su se opredijelili za neke poteze koji idu za tim da se prilagode onom što se od njih očekuje, a očekuje se da napadaju SNSD i Milorada Dodika – rekao je Dodik i dodao da “Šarović vodi podaničku politiku prema strancima i politiku dodvoravanja Bošnjacima”.

Autor: RTRS