Za nekoliko dana će se znati ko će u izbornu trku za gradonačelnika Prijedora. Jedinstvo opozicije je , po svemu sudeći, na klimavim nogama. Vanredni izbori u Prijedoru izrodili su nove-stare trzavice između novopečenog opozicionara Nenada Nešića i ostatka opozicije. Nešić predviđa složan nastup, ali istovremeno ne krije da bi, što se njega tiče, ime trebalo da predloži upravo DNS.

“Infrastruktura DNS u Prijedoru je najjača od svih ostalih opozicionih partija. Samim tim je logično da DNS da kandidata a da dobijemo podršku od SDS i PDP, i vidjećemo da li je SPS opoziciona partija i da li će stati iza našeg kandidata”, kaže Nenad Nešić, predsjednik DNS-a.

Podrške, barem za samostalne istupe Nešića, za sada nema iz SDS. Mirko Šarović lideru DNS spočitava što “reklamira” kandidate iz svoje partije, bez dogovora na nivou kompletne opozicije.

“Svaka stranka ima dobrih kandidata i to jeste činjenica. Zbog toga u ovoj početnoj fazi prije raspisivanja izbora, treba stati sa isticanjem kandidatura i vlastitom promocijom, ukoliko želimo biti sigurni da pobjeđujemo vlast. Značaj Prijedora kao grada u političkom i svakom drugom slučaju je toliki da opozicija mora zbiti redove, koliko god smo različiti i koliko god ima ličnih i nekih drugih animozeta i podjela”, rekao je Mirko Šarović, predsjednik SDS-a.

Nije tajna da na mjesto gradonačelnika Prijedora pretenduju upravo neki članovi SDS. Ta stranka je i na prošlogodišnjim izborima imala svog kandidata, Maju Dragojević Stojić. Ona ne otkriva da li će u trku i ovaj put. Dogovaraće se, kaže, sa vrhom stranke. DNS, smatra, još mora da se dokazuje. Što se pojedinih PDPovaca tiče, DNS je ispit položio. Nešić kaže da je podršku kandidatu DNS obećao Draško Stanivuković. Zanimljivo je da taj stav, izgleda, ne dijeli ostatak PDP.

“Mislim da se svi trebamo izdići iznad bilo kakvih ličnih, pojedinačnih, uskostranačkih, sitnih interesa i da trebamo pokazati tu neku vrstu jedne širine i opredjeljenja da idemo sa jednim kandidatom. Ponavljam, nekog ko je nov i ko ima mogućnosti da pobijedi”, kaže Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

SNSD će, s druge strane, sigurno imati svog kandidata. Najavili su to i lider stranke Milorad Dodik i prvi čovjek gradskog odbora. Ime još nisu otkrili, ali poručuju da se radi o mlađem političaru koji će, kako kažu, sigurno odnijeti pobjedu.

Izvor: ATV