„Sto hiljada Bosanaca sa iskustvom rata trenutno živi u Bosni. Municija u Konjicu i Goraždu, haubice u Travniku, RPG u Hadžićima i tako dalje. Uzdaj se u se i u svoje kljuse, znaju oni da ovo nije šala i da bosanska snaga nije mala maca.“

Kaluža: Sigurana sam da će se predstavnici Njemačke oglasiti zbog Atovićevog tvita

„Sto hiljada Bosanaca sa iskustvom rata trenutno živi u Bosni. Municija u Konjicu i Goraždu, haubice u Travniku, RPG u Hadžićima i tako dalje. Uzdaj se u se i u svoje kljuse, znaju oni da ovo nije šala i da bosanska snaga nije mala maca.“

Ovo je status na društvenoj mreži koji je uzburkao bh. javnost proteklih dana. Poruku je od jednog sarajevskog imama navodno preuzeo konzul BiH u Frankfurtu Admir Atović. Ono što zabrinjava jeste da je to ponašanje jednog od službenika u diplomatsko-konzularnoj mreži BiH.

Donedavni konzul BiH u Frankfurtu Lučijano Kaluža rekao je za ATV da jer šokiran takvim statusom, jer se radi o diplomati, te da se trebaju poslati potpuno drugačije poruke, što se tiče diplomatije.

„Diplomatija 21. vijeka je dosta drugačija nego konzervativna i tradicionalna diplomatija, u smislu reagovanja, mnogo brža. Diplomate na različite načine i kroz različite kanale komuniciraju sa javnosti. Međutim, ona je ipak zadržala tu dozu konzervativnosti i tradicionalnosti u načinu na koji se to radi. Bez obzira na sve, poruke koje se šalju od diplomata moraju da budu odmjerene, uviđajne i na kraju krajeva, da održavaju integritet same osobe, tj. diplomate koji šalje te poruke“, rekao je Kaluža.

On kaže da ovaj tviter status nije ni prva ni posljednja situacija koja se desila unutar bh. diplomatije.

„Imali smo dosad niz sličnih dešavanja i nikad niko nije pozan od strane sjedišta, to jeste, Ministarstva inostranih poslova i da mu je ukazano na ponašanje kao neprimjereno, nediplomatsko. Imali smo svojevoljna i samovoljna spuštanja i podizanja zastava, imali smo raznorazne selfije. Dakle, ne postoji nikakva odgovornost unutar Ministarstva inostranih poslova i ne postoji stav Ministarstva kako i na koji način da odreaguje“, rekao je Kaluža.

On kaže da institucije Njemačke budno prate ponašanje naših diplomata, kao i kompletnog osoblja, ali i ponašanje svih naših građana tamo. Smatra da ovakav tviter status sigurno neće proći neprimjećeno.

„Sigurno smatram da će institucije Njemačke na nekom svom nivou koji je primjeren dostaviti neku vrstu odgovora, kakav će on biti, to ćemo tek da vidimo. Ja sam ubijeđen da će se na jedan određen način oglasiti predstavnici SR Njemačke“, smatra Kaluža.

Kaluža vjeruje da će ovaj status ostaviti trag na građane BiH koji žive u Njemačkoj.

„Ko god pređe prag ulaznih vrata konzulata lično može da se osjeća na drugačiji način, što je meni iskreno jako žao, jer to treba da bude institucija koja radi u interesu svih ljudi kojima je potrebna određena vrsta pomoći, a većini koji dolaze po konzularne usluge je potrebna određena vrsta pomoći, tako da je sad upitno kako će to djelovati u narednom periodu“, rekao je Kaluža za ATV.

Izvor: ATV